Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
20. Apr. 2015.
PREZENTACIJA ISTRAŽIVANJA O STANJU U JAVNIM NABAVKAMA: Nužno bolje normativno uređenje
Istraživanje je pokazalo, između ostalog, da od ukupnog broja anketiranih ugovornih organa, njih 76 uopšte ne sačinjava godišnje planove nabavki

Utorak, 21.4.2015. u 12.00
Mediacentar Sarajevo, Kolodvorska 3


Press konferencija na kojoj će biti predstavljeni rezultati istraživanja čiji je cilj bio utvrditi stanje u oblasti javnih nabavki i u kojoj mjeri su javne institucije, ustanove i preduzeća u Bosni i Hercegovini usvojila preporučene prakse za transparentno poslovanje i prevenciju korupcije, biće organizovana u Sarajevu u utorak, 21. aprila 2015.
 
Na konferenciji će se medijima obratiti predstavnici mreže ACCOUNT i udruženja Tender koje je vodilo proces istraživanja u kome je učestvovalo 58 organizacija, članica mreže ACCOUNT sa područja cijele Bosne i Hercegovine.

Istraživanje je provedeno u periodu avgust – oktobar 2014. godine i obuhvatilo je 465 ugovornih organa sa različitih nivoa vlasti (državni, entitetski, kantonalni, jedinice lokalne samouprave, te Brčko distrikt BiH kao zasebna samoupravna jedinica).

Istraživanje je pokazalo, između ostalog, da od ukupnog broja anketiranih ugovornih organa, njih 76 uopšte ne sačinjava godišnje planove nabavki. Nadalje, ustanovljeno je da 47,2% ugovornih organa nije provelo ni jedan otvoreni postupak u 2013. godini, iako bi taj postupak u javnim nabavkama trebao biti pravilo, a svi ostali izuzetak.