Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
Saopštenje nevladinih organizacija
30. Sep. 2015.
MREŽA ACCOUNT: Nevladine organizacije osuđuju napad na braniteljicu ženskih prava Saju Ćorić
Predstavnici civilnog društva BiH oštro osuđuju napad na braniteljicu ženskih prava Saju Ćorić, predsjednicu Udruženja „Sumeja Gerc“ iz Potoka kod Mostara, navodi se u saopštenju za medije nevladinih organizacija Ženska mreža BiH, Mreža za izgradnju mira, NVO Vijeće, Inicijativa Građanke za ustavne promjene, Ženska alternativna vlada i Mreža Account

Predstavnici civilnog društva najoštrije osuđuju napad na privatnu imovinu braniteljice ženskih prava Saje Ćorić, predsjednice Udruženja „Sumeja Gerc“ iz Potoka kod Mostara koji se desio 28. septembra u noćnim satima od strane nepoznatih počinilaca, navodi se u saopštenju kojeg potpisuje nevladine organizacije Ženska mreža BiH, Mreža za izgradnju mira, NVO Vijeće, Inicijativa Građanke za ustavne promjene, Ženska alternativna vlada  i Mreža Account.

 

Bacanje molotovljevih koktela i paljenje privatne imovine predstavlja teško kršenje Krivičnog zakona BiH i mi tražimo od nadležnih organa u Bosni i Hercegovini hitnu reakciju i pružanje zaštite braniteljici ženskih prava Saji Ćorić, navodi se u saopštenju koje prenosimo u cjelosti.

 

"Fizički napadi, zastrašivanje i uništavanje privatne imovine onih koje se bave zaštitom ljudskih prava predstavljaju ozbiljno kršenje mirovnog procesa i procesa stabilizacije u Bosni i Hercegovini, te se postavlja pitanje do kada će nadležni u Bosni i Hercegovini tolerisati napade na one koje su svoj život posvetile zaštiti ljudskih prava, istini i pravdi.

 

Dok se na međunarodnom nivou predstavnici/e vlasti Bosne i Hercegovine hvale o brojnim konvencijama i protokolima o zaštiti ljudskih prava i zaštiti ženskih prava, često zaboravljaju na činjenicu da Bosna i Hercegovina nije uradila skoro ništa kako bi harmonizirala zakone sa potpisanim međunarodnim dokumentima, i da je vrlo malo uradila kako bi osigurala adekvatnu zaštitu braniteljicama i braniteljima ljudskih prava.

 

Od velikih govora žrtve ratnog nasilja nemaju mnogo koristi, a napad na gđu Saju Ćorić predstavlja znak da neispričane priče o ratnom nasilju nisu dobrodošle u demokratskoj bosanskohercegovačkoj historiji. Ako istina o ratnom nasilju nad ženama u Bosni i Hercegovini ne ugleda svjetlo dana, buduće generacije neće imati priliku da uče o istim i da traže pravdu za žrtve i preživjele. Neispričane priče također ostavljaju mogućnost da se u budućnosti dese isti i slični zločini, jer sankcija protiv zločinaca nije bilo – te će mladi odrastati uz činjenicu da su najteži zločini nad ženama i djevojčicama tolerisani i dopušteni.  

 

Građanke i građani Bosne i Hercegovine moraju imati priliku da progovore jer šutnja nije zlato.

 

Predstavnici/e civilnog društva BiH ovim putem izražavaju punu podršku i solidarnost sa gđom Sajom Ćorić, predsjednicom Udruženja „Sumeja GERC“ te svim braniteljicama i braniteljima ljudskih prava koji u ovom momentu trpe nasilje zbog svojih opredjeljenja ka poštivanju ljudskih prava, istini, pravdi i pomirenju."

 

Saopštenje su podržali Ženska mreža BiH, Mreža za izgradnju mira, NVO Vijeće i Mreža Account.

 

(ACCOUNT)