Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
Sarajevo
07. Dec. 2015.
PRIZNANJE AMERIČKE AMBASADE: Članica ACCOUNT-a dobitnica nagrade za borbu protiv korupcije
Nagrade su primili NVO Justicia, Danko Bogdanović, Dalida Burzić i posthumno Alma Šehović. NVO Justicia je članica Antikorupcijske mreže u BiH ACCOUNT

Ambasadorica Sjedinjenih Američki Država Maureen Cormack danas je uručila nagrade za borbu protiv korupcije aktivistima i zviždačima iz Bosne i Hercegovine.
 
Nagrade su primili NVO Justicia, Danko Bogdanović, Dalida Burzić i posthumno Alma Šehović.
 
NVO Justicia je članica Antikorupcijske mreže u BiH ACCOUNT.

 

Korupcija je jedno od kljuičnih pitanja savremenog doba, a u BiH ona je glavni faktor koji sprečava napredak i razvoj našega društva.
 
Ovi pojedinci predstavljaju veliki broj muškaraca i žena koji se bore za pravdu i transparentnost u ime građana BiH i nadam se da će nakon današnjeg dana, uprkos jasnim iskušenjima sa kojima se suočavaju oni koji vode ovu borbu, sve više građana prihvatiti ovaj izazov kazala je Cormack.
 
"Moramo promijeniti svijest građana ovdje u BiH tako da svi, muškarci, žene i djeca, shvate da korupcija nije normalna pojava, da nije nužna, i da ju ne treba prihvatiti," istakla je ambasadorica Cormack prlikom dodjele nagrada pojedincima i organizacijama koje prevode borbu protiv korupcije u BiH.

Ona je naglasila i tri stvari koje se moraju desiti kako bi BiH postigla napredak u borbi protiv korupcije: "Prvo, pravosudni sistem mora biti spreman da istražuje i procesuira slučajeve korupcije. Moramo biti spremni podržati i zaštititi hrabre pojedince koji se pojavljuju kao zviždači. Drugo, moramo bolje koordinirati aktivnosti na izgradnji institucionalnih kapaciteta pravosuđa. Treće, moramo uraditi više da bismo angažovali javnost u borbi protiv korupcije."
 
(ACCOUNT)