Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
10. Dec. 2015.
ACCOUNT: Izmjena Zakona o javnim nabavkama za zaštitu javnog interesa
Na pres-konferenciji održanoj u srijedu, 09. decembra, u Sarajevu istaknuto je da je namjera osigurati uspješno tržišno natjecanje prije svega poštenije i racionalnije trošenje novca, a osim ekonomskih učinile bi i socijalne, političke i moralne koristi

Organizacije civilnog društva založile su se da izmjene Zakona o javnim nabavkama BiH budu upućene i po hitnom postupku razmatrane u državnom parlamentu, a tiču se prevencije i efikasne borbe protiv korupcije.

Izmjene Zakona o javnim nabavkama BiH s 19 rješenja formulirali su Antikorupcijska mreže ACCOUNT, Udruženje "Tender", Asocijacija poslodavaca BiH, Fond otvoreno društvo BiH, Transparency International BiH, a važnost toga prepoznali predstavnici političkih partija.

Na pres-konferenciji održanoj u srijedu, 09. decembra, u Sarajevu istaknuto je da je namjera osigurati uspješno tržišno natjecanje prije svega poštenije i racionalnije trošenje novca, a osim ekonomskih učinile bi i socijalne, političke i moralne koristi.

Direktor Accounta Eldin Karić pozvao je predstavnike političkih partija da glasaju za izmjene tog zakona i tako na konkretnom slučaju pokažu da li su uistinu za borbu protiv korupcije ili su za to da stanje ostane kakvo jeste.

- Na dan borbe protiv korupcije stavljamo u proceduru, zajedno s političkim partijama, antikoruptivne amandmane i nadamo se da će oni biti usvojeni u parlamentu, naglasio je.

Precizirao je da su razgovori obavljeni s predstavnicima svih političkih partija koje predstavnike imaju u državnom parlamentu, nadležnom za taj zakon. Svi su oni (osim SNSD-a s kojim nisu uspjeli razgovarati) te amandmane okarakterizirali potrebnim i rekli da će dati podršku kad dođe u proceduru.

Rajko Kecman iz Udruženja "Tender" precizirao je da bi usvajanje izmjena zakona dovelo do povećanja transparentnosti, osiguralo pravilnu konkurenciju, veću efikasnost i odgovornost.

- Kad se pretvori u rješenja koja smo mi ponudili, značit će uređeniji portal javnih nabavki sa svim rješenjima koje donosi ugovorni organ, naglasio je.

Podsjeća da to znači i donošenje godišnjeg plana nabavki koji je usporedio s temeljem za kuću i naglasio da se bez tog plana ne može odgovorno raditi.

- U Sloveniji ko provede nabavku, a nema je u godišnjem planu, znači milion KM kazne. U Hrvatskoj je ta kazna niža. Kod nas te kazne nema, kaže on.

Tim amandmanima nalaže se, kako je istaknuto, Agenciji za javne nabavke da nadzire javne nabavke i „radi svoj posao koji to dosad nije radila“. Donošenjem ovih antikorupcijskih rješenja u zakonu značilo bi, kako je rečeno, uštede od oko 500 miliona KM godišnje u budžetima ugovornih organa, ako se budu poštovale odredbe.

Ivana Korajlić iz TIBiH ukazala je na važnost prijedloga koji se odnosi na sprečavanje sukoba interesa u javnim nabavkama „posebno imajući u vidu da se sadašnji zakoni koji reguliraju sukob interesa ne primjenjuju i imaju pravne praznine.“

Prijedlozi izmjena Zakona o javnim nabavkama BiH urađeni su na osnovu najboljih rješenja iz susjednih i drugih država Evrope i šire i na osnovu dugogodišnje prakse i neposrednog rada Udruženja "Tender" koji čine subjekti javnih nabavki zainteresirani za zakon koji će, kako je rečeno, prije svega zaštititi javni interes.

Cilj izmjena je donošenje sveobuhvatnog zakona kao jednog od uvjeta prevencije i efikasne borbe protiv korupcije, a te aktivnosti su doprinos obilježavanju 9. decembra, Svjetskog dana borbe protiv korupcije.  

(FENA)