Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
09. Jun. 2016.
Održana konferencija „Antikoruptivne mjere u obrazovanju u zdravstvenom sektoru“

Danas je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu održana konferencija pod nazivom “Antikoruptivne mjere u obrazovanju u zdravstvenom sektoru”. Konferenciju su otvorili Prof.dr Almira Hadžović-Džuvo, dekanesa Medicinskog fakulteta i Peter Duffy, direktor Misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u BiH.

“Borbu protiv korupcije u području visokog obrazovanja treba smatrati jednim od glavnih prioriteta”, istakla je dekanesa Hadžović-Džuvo rekavši da je najefikasnija mjera borbe moralna osuda i neprihvatanje korupcije.

Direktor Misije USAID-a u BiH, Peter Duffy, iskazao je zabrinutost zbog prisustva korupcije u obrazovanju, ali i optimizam da se ovaj problem zajedničkim naporima može riješiti:

“USAID će, naravno, uvijek biti uključen i pružiti podršku onima koji se bore protiv korupcije”, kazao je Duffy.

Pored dekanese i direktora USAID misije, prisutne je pozdravio i Prof.dr. Ugo Vlaisavljević, prorektor Univerziteta u Sarajevu.

U radnom dijelu konferencije, predstavnici obrazovne i zdravstvene struke, kao i nevladinog sektora govorili su o značaju antikoruptivnih mjera u obrazovanju.

Prof. dr Nihad Fejzić, dekan Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i prvi direktor Agencije za razvoj Visokog obrazovanja i osiguranja kvalitete, dao je kratki osvrt na prisutnost korupcije u visokom obrazovanju.

Predstavnici Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Mr.sc.dr Enisa Ademović, viša asistentica i Malik Ejubović, student prodekan, predstavili su učesnicima Akcioni plan za borbu protiv korupcije na Medicinskom fakultetu (2015 – 2019).

Analizu i osvrt na ovaj plan dala je predsjednica Udruženja Centar za razvoj omladinskog aktivizma, Amela Sirovina, istakavši da pokretanjem procesa izrade Akcionog plana, Medicinski fakultet se opredjeljuje za uspješniju i angažiraniju borbu protiv korupcije.

Prisutnima se obratio i direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK, Rade Bošnjak, koji je prezentirao primjere pozitivne prakse Zavoda u borbi protiv korupcije.

Osvrnuvši se na ovu prezentaciju, direktorica organizacije “Inicijativa i civilna akcija”, Vesna Vukmanić, predstavila je korake koje će ova organizacija, u okviru Antikorupcijske mreže u BiH – ACCOUNT, preuzeti u procesu zagovaranja uvođenja efikasnog modela za borbu protiv korupcije u zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo.

Konferenciju je zatvorila dekanesa Hadžović-Džuvo pozvavši učesnike da u narednom periodu prate razvoj i implementaciju Akcionog plana Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.