Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
23. Jun. 2016.
Konferencija o primjeni mehanizmima zaštite lica koja prijavljuju korupciju u institucijama Bosne i Hercegovine
U ponedjeljak 27.06.2016. godine u Hotelu Sarajevo sa početkom u 10:00h biće održana Konferencija o primjeni mehanizmima zaštite lica koja prijavljuju korupciju u institucijama na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini.

Uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID BiH) konferenciju organizuju Antikorupcijska mreža u BiH – ACCOUNT u saradnji sa Agencijom za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK), čiji će predstavnici, direktor APIK-a, Sead Lisak, te Eldin Karić i Dženana Alađuz (ACCOUNT) i otvoriti događaj.

 

Izjave za medije su planirane u periodu 09:45-10:00 sati.

 

Od usvajanja Zakona o zaštiti prijavitelja korupcije u BiH do danas samo su dva (2) lica stekla status zaštićenog prijavitelja, dok entitetski zakoni o zaštiti prijavitelja još uvijek nisu doneseni. Nepoznavanje zakona, bojazan od odmazde kao i nedovoljna pravna zaštita prijavitelja korupcije, neki su od razloga zašto je mali broj prijava korupcije na svim nivoima BiH, iako je korupcija prepoznata kao najveći problem ovog društva.

 

Konferenciji će prisustvovati predstavnici državnih, entitetskih i kantonalnih ministarstava, antikorupcionih timova, komisija za borbu protiv korupcije te predstavnici organizacija civilnog društva.

 

Pozivamo predstavnike medija da prate ovaj događaj.