Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
06. Dec. 2016.
Potpisan Memorandum o saradnji Općine Odžak i Antikorupcijske mreže u BiH - ACCOUNT
Predstavnici Općine Odžak i Antikorupcijske mreže ACCOUNT potpisali su danas Memorandum o saradnji i na taj način formalno započeli realizaciju predviđenih aktivnosti za izradu lokalnog Akcionog plana za prevenciju korupcije.

Izrada lokalnog Akcionog plana, kao polazne osnove za efikasniji rad lokalne uprave, obuhvatiće nekoliko faza kao što su: a) formiranje Radne grupe za izradu Akcionog plana, b) procjena realizacije dosadašnjih antikorupcijskih inicijativa lokalne uprave (definisanje grupe usluga i/ili aktivnosti potencijalno osjetljivih na pojavu korupcije), c) izrada Akcionog plana, d) organizovanje javne rasprave, e) usvajanje predloženog dokumenta.

 

Općina Odžak je jedna od ukupno 11 lokalnih zajednica u BiH, koje će u periodu 2016 – 2017. godine kreirati i usvojiti Akcione planove za prevenciju korupcije na lokalnom nivou. Izrada akcionih planova predstavlja jednu od aktivnosti Antikorupcijske mreže ACCOUNT, čija svrha je pružanje podrške lokalnim zajednicama u izradi efikasnih mjera za prevenciju korupcije. Realizaciju predviđenih aktivnosti finansijski podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).