Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
09. Dec. 2016.
UG TENDER I ACCOUNT: Obračun sa korupcijom ili slijedi javni protest
Korupcija u javnim nabavkama u BiH i dalje uzima maha, više od milijardu maraka budžetskog novca godišnje završi u džepovima korumpiranih pojedinaca iz javnog i privatnog sektora, a ukoliko se ne promijeni zakona o javnim nabavkama koji će ovakvom stanju konačno stati u kraj, nevladine organizacije najavljuju javne proteste

Predstavnici „Tendera“ i Antikorupcijske mreže „ACCOUNT“ danas su, povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, održali konferenciju za novinare na kojoj su upozorili na „nagli rast legalne pljačke javnog novca u javnim nabavkama koji je počeo 2008. godine, a kulminirao usvajanjem aktuelnog Zakona o javnim nabavkama“.

„Javne nabavke predstavljaju najnezaštićeniji segment javne potrošnje koji godišnje iznosi oko četiri milijarde KM. U BiH se više od 75 odsto sredstava u ugovornim organima realizuje netransparentnim postupcima, faktički po dogovorenim cijenama, koje su i do 60 odsto više od istovjetnih na tržištu, a nad kojima nije moguća bilo kakva redovna pravna zaštita, pa time ni pokretanje prekršajnih ili krivičnih postupaka“, rekao je tehnički sekretar „Tendera“ Igor Vukajlović.

On je istakao da zabrinjavaju veoma indikativni nerealni pokazatelji koje u svojim izvještajima prikazuje Agencija za javne nabavke koji imaju za cilj da u dnevnopolitičke svrhe obmanjuju javnost i institucije.

Ističe da niko razuman ne može da povjeruje u podatke Agencije koji govore da je u javnim nabavkama tokom 2010. godine utrošeno 3,5 milijardi KM, na osnovu dobijenih podataka od samo 750 ugovornih organa koji su te nabavke sprovodili, a da je u prošloj godini potrošeno samo 1,5 milijardi KM, na osnovu podataka 2.100 ugovornih organa, od ukupno 3.035 koliko je istraživanjima „Tender“ utvrdio da ih je bilo.

„Ovi podaci jasno ukazuju na drastično friziranje podataka o utrošenom novcu ili na obilatu praksu opšte neodgovornosti koju ugovorni organi koriste za nedostavljanje Agenciji podataka o sprovedenim netransparentnim postupcima“, istakao je Vukajlović.

On tvrdi da je „dugogodišnje haotično stanje neodgovornosti i javašluka u javnim nabavkama prouzrokovano manjkavim, nejasnim ili nedostajućim odredbama sa efikasnim antikoruptivnim rješenjima i mehanizmima, ali i dugogodišnjom nebrigom i nezakonitim postupanjem Agencije za javne nabavke, Kancelarije za razmatranje žalbi, pa i Suda BiH“.

To je, kako kaže, ohrabrivalo pojedince u ugovornim organima i ponuđačima sklonih korupciji da se njome bave legalno, znajući da za to uopšte neće odgovarati.

Vukajlović je istakao da je „Tender“ u saradnji sa drugim nevladinim organizacijama pripremio prijedlog nacrta izmjena i dopuna aktuelnog Zakona o javnim nabavkama, čije bi usvajanje obezbijedilo kažnjavanje onih koji ne poštuju zakon i racionalno trošenje novca poreskih obveznika sa mogućom godišnjom uštedom od 700 do 800 miliona KM.

Kazao je i da će, ukoliko se Agencija odluči samo za kozmetičke izmjene ovog zakona koje ona predlaže, a u kojima nema ni riječi o suštinskim antikoruptivnim izmjenama, „Tender“ i druge NVO pred Parlamentom BiH organizovati javno izražavanje nezadovoljstva građana.

Direktor Antikorupcijske mreže u BiH “ACCOUNT” Eldin Karić upozorio je da Agencija za javne nabavke frizira izvještaje kako bi stanje pokazala boljim nego što jeste, iako se ono iz godine u godinu pogoršava zahvaljujući lošim zakonima i nikakvim kaznama.

„Nema nijedne presude za kršenje Zakona o javnim nabavkama. Nevladine organizacije koje su članice “ACCOUNT-a”, kao i one koje nisu, imaju niz prijedloga da se to stanje popravi, ali zaista nema interesa ni kod naših, ni kod međunarodnih predstavnika u BiH da se oni usvoje. Oni nastoje da zadrže trenutno stanje koje odgovara svima, osim građanima, odnosno onima koji pune budžete“, naglasio je Karić i dodao da će ukoliko se stanje ne popravi pozvati građane da izađu na ulicu i traže odgovornost oni koji donose odluke.

On je istakao da je stanje loše i u bankarskom sektoru, posebno u razvojnim bankama u RS i FBiH.
Učesnici konferencije su naglasili da je stanje loše i po pitanju zaštite ljudi koji prijave korupciju. Vlada RS je tek nedavno usvojila nacrt zakona kojim je to pitanje regulisanom, dok on u FBiH uopšte ne postoji.

(CAPITAL: M. Čigoja)