Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
KECMAN
31. Okt. 2012.
Rješenja koja se nude omogućavaju još veću korupciju
Potpredsjenik UO Udruženja građana "Tender" iz Banje Luke Rajko Kecman kazao je danas u Sarajevu da bi rješenja predviđena najnovijim Nacrtom Zakona o javnim nabavkama otvorila još veći prostor za korupciju u javnim nabavkama

On je danas novinarima i studentima žurnalistike održao predavanje u vezi s provođenjem Zakona o javnim nabavkama, posebno s aspekta korupcije što je problematika kojom se bavi Udruženje građana "Tender". 


U izjavi za novinare Kecman je precizirao da se radi o Nacrtu zakona koji su Agencija za javne nabavke i njen odbor uputili Vijeću ministara BiH s očekivanjem da bude usvojen u parlamentu. 

"Nažalost, u prijedlogu najnovijeg Nacrta Zakona o javnim nabavkama koji se prije dva dana pojavio na web stranici Agencije za javne nabavke, rješenja koja se nude omogućuju još veću korupciju. Tako da ne možemo obradovati građane, posebno porezne obveznike s prijedlogom novog zakona", kazao je on. 

Osvrnuo  se i na normativne manjkavosti na primjeru Zakona i lošem radu institucija koje „omogućavaju da korupcija u BiH godišnje proguta više od 700 miliona KM“. 

Kecman najavljuje da će se u danima koji slijede „intenzivno djelovati da ne bi bio usvojen takav koruptivan zakon“. 

Obrazlaže da je taj dokument koruptivan prvenstveno zato što nije razriješio ključne nedostatke aktuelnog zakona koji „su omogućavali korupciju, a i rješenja koja sad nudi neće moći efikasno to da riješe.“

Ističe da zakonska rješenja u Hrvatskoj i Srbiji nude mnogo efikasnije mehanizme i minimiziraju mogućnost zloupotrebe iz koruptivnih razloga. 

Današnje predavanje organizirano je u okviru Reutersovog treninga o temi "Antikorupcija i mediji u BiH", koji se od 29. oktobra do 2. novembra održava u Mediacentru Sarajevo.