Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
Transparency International
05. Dec. 2012.
Korupcija i dalje prepreka stabilnosti BiH
Indeks percepcije korupcije (CPI) pokazuje da BiH stagnira na polju borbe protiv krupcije i da se još uvijek nalazi u rangu sa zemljama u kojima korupcija predstavlja ozbiljan problem i prepreku stabilnosti, razvoju i investicijama

Transparency International je objavio Indeks percepcije korupcije (CPI) za 2012. godinu, prema kome se Bosna i Hercegovina nalazi na 72. mjestu na listi od 176 zemalja, sa ocjenom 42 (na skali od 0 do 100). Ovaj rezultat je i dalje ispod prosječnog od 50, pri čemu se BiH i dalje nalazi ispod većine evropskih zemalja. CPI takođe pokazuje da je većina od 176 zemalja uključenih u istraživanje ocijenjena ispodprosječnim ocjenama, što govori da korupcija predstavlja ozbiljnu prijetnju širom svijeta.   

 

Indeks pokazuje i da BiH ne može biti zadovoljna svojom pozicijom na listi, pogotovo imajući u vidu stremljenja prema članstvu u Evropskoj uniji. Jedina država iz regije bivše Jugoslavije koja je trenutno članica EU je Slovenija, koja je ove godine na 37. mjestu, što pokazuje da je ispred BiH i dalje dug put na polju borbe protiv korupcije, ukoliko želi postati ozbiljan partner u okviru EU. 

 

Takođe, CPI upućuje na to da je BiH još uvijek u rangu sa zemljama u kojima korupcija predstavlja ozbiljan problem i prepreku razvoju, stabilnosti i investicijama. BiH dijeli 72. mjesto sa Sao Tome i Principe i Italijom. Kada je riječ o zemljama regiona, još uvijek je najbolje rangirana Slovenija (37. mjesto), a najniže rangirana je Albanija (113. mjesto).

 

Rezultati CPI pokazuju da BiH stagnira, što je vidljivo i kroz druga istraživanja prema kojima nema napretka u BiH u borbi protiv korupcije. Evropska komisija je samo prije dva mjeseca upozorila da je korupcija sveprisutna i da do sada nije bilo ozbiljnih napora kako bi se ovaj problem riješio, uključujući i potpuni nedostatak primjene Strategije za borbu protiv korupcije. BiH i dalje mora da se suoči sa političkom korupcijom na najvišim nivoima, netransparentnim upravljanjem i zloupotrebama javnih sredstava kroz sporne subvencije i javne nabavke, kao i korupcijom u javnom sektoru, kako bi napredovala na CPI ljestvici.