Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
Transparency International BiH
07. Dec. 2012.
Antikorupcione reforme u BiH u potpunoj blokadi
Očekuje se, dodao je, i od Evropske komisije da pošalje političkim liderima u BiH vrlo jasnu poruku da bez napretka na suzbijanju korupcije jednostavno ne postoje druge teme o kojima se može razgovarati

Izvršni direktor Transparency Internationala BiH (TIBiH) Srđan Blagovčanin je danas u Sarajevu kazao da i posljednji nalazi indeksa percepcije korupcije Transparency Internationala pokazuju da BiH nije ostvarila značajniji napredak u borbi protiv korupcije.

Po njegovim riječima, takvi nalazi su i očekivani imajući u vidu ono što su bili nalazi posljednjeg izvještaja Evropske komisije o napretku u BiH. 

Praktično, istaknuo je, imamo situaciju da su antikorupcione reforme u BiH u potpunoj blokadi. 

- BiH se nalazi na 72. mjestu indeksa percepcije korupcije. Spada u red najkorumpiranijih evropskih zemalja, kazao je Blagovčanin novinarima uoči konferencije koju je TIBiH organizirao danas u Sarajevu povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije. 

Dodao je da antikorupcione reforme zahtijevaju političku volju. 

- U situaciji smo da očekujemo političku volju od ljudi koji imaju interes da se ne bore protiv korupcije. Kada govorimo o napretku u vezi s borbom protiv korupcije mislim na stvaranje šire političke volje. Mislim na uticaj medija, civilnog društva, građana i naravno mislim na pozitivan uticaj iz Brisela, kazao je Blagovčanin. 

Očekuje se, dodao je, i od Evropske komisije da pošalje političkim liderima u BiH vrlo jasnu poruku da bez napretka na suzbijanju korupcije jednostavno ne postoje druge teme o kojima se može razgovarati. 

- U situaciji smo u kojoj je borba protiv korupcije pitanje svih pitanja. Ne možete očekivati da imamo uspješnu reformu pravosuđa ukoliko nema rezultata u borbi protiv korupcije, ne možete očekivati da se reformiše obrazovanje ukoliko imamo ogroman stepen korupcije u obrazovanju. Dakle, nijednu drugu reformu nije moguće provesti ukoliko nemamo rezultate u borbi protiv korupcije, istaknuo je Blagovčanin. 

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Renzo Daviddi je kazao da je korupcija jedan jako bitan problem, ne samo u BiH već i u samoj Evropskoj uniji. 

- Kao što znate, postoje također zemlje članice Evropske unije koje nisu tako dobro pozicionirane kada govorimo o borbi protiv korupcije, kazao je Daviddi, dodajući da se BiH nalazi dosta nisko na samoj listi i ima brojne probleme s kojima se treba nositi. 

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar je istaknuo da borba protiv korupcije mora biti vrhunski prioritet i izazov za BiH. 

Po njegovim riječima, to mora biti trajan proces u koji će biti uključene sve vladine institucije, pravosuđe, civilni sektor, nevladine organizacije, akademska zajednica, eksperti, mediji, društvo u cjelini. 

- Moramo znati da bez odlučnog obračuna s korupcijom neće i ne može biti izgradnje pravne države, stabilnosti, prosperiteta i razvitka BiH, kazao je Ćavar. 

- Smatramo da je korupcija uvijek neuspjeh samih institucija, svih pojedinačnih grana vlasti - izvršne, zakonodavne i sudske, odnosno i samih institucija zaduženih za provedbu zakona u zadatku da osiguraju integritet javnog sektora, kazao je zamjenik izvršnog direktora Transparency Internationala Milkos Marschall. 

Po njegovim riječima, korupcija je prisutna u brojnim zemljama. 

- Upravo smo završili jednu sveobuhvatnu studiju koja se odnosi na samu EU, odnosno 25 zemalja članica. Korupciju je jako teško mjeriti i upravo zbog toga je razvijen ovaj alat tako da u ovih 25 zemalja članica EU sada znamo koji je to nivo korupcije, a isto tako koji su to problemi, kazao je Marschall. 

Dodao je da je ova studija bila jedna svojevrsna poruka za vlade zemalja članica EU, ali isto tako i za samu Komisiju, odnosno poruka da i EU mora raditi više  u vezi s pitanjem borbe protiv korupcije. 

Danas je Transparency International BiH predstavio i rezultate studije Sistema nacionalnog integriteta 2013. za BiH, koja se temelji na kvalitativnoj i kvantitativnoj procjeni institucija koje su bitne za sveukupan sistem borbe protiv korupcije. 

(Fena)