Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
FOTO
06. Feb. 2013.
Pogledajte kako je bilo prvog dana seminara u Banjoj Luci
Antikorupcijska mreža u BiH je organizovala seminar za svoje watch dog timove "Kako prijaviti korupciju i preživjeti" u Banjoj Luci 5. i 6. februara 2013. godine. Predavači na seminaru su bili ljudi iz organizacija COD Luna i Udruženje Uzbunjivači. ACCOUNT se na pomoći zahvaljuje članici Omladinskom komunikativnom centru Banja Luka i misiji OSCE u BiH. U galeriji pogledajte kako je bilo u Banjoj Luci

U Banjaluci je 5. i 6. februara u organizaciji Antikorupcijske mreže u BiH-ACCOUNT, uz veliku podršku OKC Banja luka, članice Mreže,  organizovan seminar za watchdog timove pod nazivom “Kako prijaviti korupciju i preživjeti”. 

 

O tome kako osnovati i održati watchdog timove govorio je Daut Bajramović, predstavnik terenske kancelarije OSCE Travnik, koji je istakao da u watchdog grupama građani imaju ključnu ulogu u povećanju odgovornosti vlasti putem praćena rada administracije i izabranih zvaničnika. 

 

Watchdog grupe uspostavljaju se oko nekog konkretnog problema, njihov osnovni cilj je ostvarivanje uticaja na javne politike i odluke koje se direktno tiču građana. Bajramović je ukazao i na značaj javnog zagovaranja, ističući da aktivnosti zagovaranja kod watchdog timova uglavnom podrazumijevaju lobiranje, komunikaciju i kampanju. 

 

Predavači na seminaru su bili i Bojan Bajić i Najra Krvavac iz Centra za odgovornu demokratiju Luna, koji su govorili o istorijatu građanskog prijavljivanja korupcije, svjetskim i regionalnim iskustvima u toj oblasti, te načinima kako u BiH stvoriti sistemske pretpostavke da bi se zaštitio uzbunjivač/zvizdač.  Njihova misija, kako su naveli, je da se istraži zloupotreba službenog položaja u vlasti, privatnim i javnim preduzećima, ali prvenstveno da se saštite uzbunjivači – osobe koje prijavljuju korupciju. 

 

Činjenicu da time što postanete uzbunjivač u BiH rizikujete da izgubite posao, ugrozite sopstvenu egzistenciju i postanete etiketirana osoba, potvrdila je Višnja Marilović, predsjednica Udruženja uzbunjivača BiH, koja je zbog prijavljivanja korupcije u svojoj firmi ostala bez posla i vodi dugogodišnje sudske sporove. 

 

U cilju zaštite osoba koje prijave korupciju, COD Luna pokrenuo je izradu Zakona o zaštiti uzbunjivača, koji bi se već tokom aprila ili maja mogao naći u proceduri na državnom nivou i u Federaciji BiH. Ovaj zakon definiše sistemske mjere da se poslodavac spriječi da primjenjuje odmazdu prema osobama koje su prijavile korupciju. 

 

U radu seminara učestvovali su predstavnici Udruženja građana “Tender”, Udruženja diplomiranih pravnika Visoke škole unutrašnjih poslova RS, Omladinskog kulturnog centra Banjaluka, Unije studenata RS, Omladinskog savjeta RS, te Centra za socio-ekološki razvoj.