Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
Javna debata
25. Feb. 2013.
Javne nabavke u BiH – prioriteti u prevenciji i borbi protiv korupcije
Antikorupcijska mreža u BiH – ACCOUNT organizirat će javnu debatu „Javne nabavke u BiH – prioriteti u prevenciji i borbi protiv korupcije“ zakazanu za 26.02.2013. godine u Sarajevu, u prostorijama CIPS-a, Zmaja od Bosne 8 Sarajevo (zgrada Kampusa Univerziteta u Sarajevu, bivša Kasarna Maršal Tito, pored američke ambasade) u 12:00


Namjera debate je otvoriti prostor za otvoreni struktuirani dijalog o aktuelnom stanj u korupcije uBiH i predloženim rješenjima u Nacrtima Agencije za javne nabavke i UGTender, te pribavljanje mišljenja i stavova koji bi doprinijeli odlučnoj promjeni političke volje, prije svega kod rukovodstava političkih partija, a time i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH da se u BiH donese zaista antikoruptivan Zakon o javnim nabavkama, koji bi javni interes učinio apsolutno dominantnim u odnosu na prisutni privatni.

Učesnici debate su predstavnici političkih partija, delegati u Parlamentarnoj skupštini BiH, Vijeću ministara, značajnijih BiH, entitetskih i kantonalnih institucija, predstavnici sindikata, većih ugovornih organa i ponuđača, akademske zajednice, udruženja privrednika, nevladinog sektora i sredstava javnog informisanja.

Preporuke učesnika debate biće integrisane u godišnji program rada na prevenciji i borbi protiv korupcije Sektorske radne grupe JAVNE NABAVKE Mreže ACCOUNT, te predstavljene javnosti i odgovornima iz oblasti zdravstva .

Podsjećamo, Mreža ACCOUNT kreirana je kako bi svojim zagovaračkim i konkretnim akcijama kreirala i pritisak na bh. vlasti na svim nivoima da ubrzaju antikorupcijske reforme, koje su uostalom i obavezujuće za proces evropskih integracija.