Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
ACCOUNT u Banjoj Luci
20. Mar. 2013.
Moramo da zaustavimo sistemsku korupciju

U privredi Bosne i Hercegovine postoji sistemska korupcija i ona neće biti riješena bez sistemskih promjena i utvrđivanja jasnih mehanizama za institucionalnu borbu protiv te pojave, ocjenjeno je na današnjoj javnoj debati pod nazivom “Privreda u BiH – prioriteti u prevenciji i borbi protiv korupcije” održanoj u Banjaluci.

 

“Naš cilj je napraviti pomak u odnosu na današnje stanje. Znači, prvo zaustaviti korupciju, a kasnije je nastojati umanjiti”, kazao je moderator debate Dubravko Pervan, vođa Sektorske grupe Privreda i predsjednik Sindikata uposlenika Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne. 

Prema njegovim riječima, korupcija u privredi najčešća je u procesu privatizacije, dodjeli koncesija i upošljavanju u javnom sektoru. Pervan je ocijenio da institucije sistema ne rade kvalitetno svoj posao, ističući da pojedinci moraju biti ti koji će natjerati instistucije da djeluju.

“Više od 40 posto ukupno prijavljenih slučajeva korupcije u BiH rješavaju se ako ih je prijavio pojedinac, 17 posto rješavaju se sistemski, tri posto slučajeva riješi policija”, naveo je Pervan. 

 

Sektorska grupa ACCOUINT-a za privredu do sada je održala dvije javne debate, u Zenici i Banjaluci, a planirane su još tri javne rasprave, nakon čega će odrediti prioritete u borbi protiv korupcije u privredi.

 

Direktor ACCOUNT-a Eldin Karić je rekao da je cilj javnih debata identifikovanje glavnih problema u privredi kada je riječ o korupciji. 

“Svi treba da se posvetimo borbi protiv korupcije. Naravno, nisu svi odgovorni za korupciju, ali smo svi, na neki način, sudionici onoga što se dešava”, kazao je Karić. On je upozorio da su svi građani “ili žrtve korupcije ili nijemi posmatrači” koruptivnih pojava, pozivajući građane da prijave slučajeve korupcije ako o tome imaju saznanja. 

 

Predsjednik Sindikata energetike Republike Srpske Dušan Vrhovac naveo je nekoliko slučajeva koruptivnog djelovanja u energetskom sektoru RS (slučaj rudnika Stanari, rudnika i termoelektrana Ugljevik i Gacko, Naftne industrije), upozoravajući da je borba protiv korupcije najčešće sizifov posao. 

“Mora se promijeniti sistem, treba načinitio zaokret u sistemu ponašanja i vladanja u cijelom društvu”, smatra Vrhovac. 

 

Predstavnici Privredne komore RS naveli su da je RS imala strategiju i akcioni plan za borbu protiv korupcije, ali da značajnijih rezultata na tom planu nije bilo.

Istaknuto je da značajnu ulogu u borbi protiv korupcije treba da imaju institucije, poput službe za reviziju javnog sektora, kao i raznih inspektorata.

Predstavnik Konfederacije sindikata RS Ranko Pilipović smatra da u BiH postoji sisetmaska korupcija, a da najveći problem postoje u sistemu javnih nabavki i dodjele koncesija. 

 

Preporuke učesnika današnje debate biće integrisane u godišnji program rada na prevenciji i borbi protiv korupcije Sektorske radne grupe Privreda Mreže ACCOUNT, te predstavljene javnosti i odgovornima iz ove oblasti. Antikorupcijska mreža u BiH - ACCOUNT okuplja 98 članica i njen cilj je da svojim zagovaračkim i konkretnim akcijama izvrši pritisak na bh. vlasti na svim nivoima da ubrzaju antikorupcijske reforme, koje su obavezujuće za proces evropskih integracija.