Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
Javna debata ACCOUNT-a u Bijeljini
25. Mar. 2013.
Borba protiv korupcije u obrazovanju treba početi već u osnovnoj školi
U skupštinskoj Sali Gradske uprave u Bijeljini u ponedjeljak 25. marta održana je javna debata Obrazovanje u BiH – prioriteti u prevenciji i borbi protiv korupcije. Debatu je organizovala Antikorupcijska mreža u BiH ACCOUNT, a učesnici su bili predstavnici nevladinih organizacija, od kojih su dio već članice Mreže, predstavnici manjeg broja političkih partija u Republici Srpskoj, direktori osnovnih škola, predstavnici sindikata, međunarodne zajednice, studenti, kao i pojedinci zainteresovani za što efikasniju borbu protiv korupcije

Debatu, kojoj je prisustvovalo oko 40 učesnika, vodio je Saša Marković iz Omladinskog komunikativnog centra Banja Luka, ujedno i predsjedavajući Sektorske radne grupe Obrazovanje Mreže ACCOUNT. Pozvavši prisutne na otvorenu diskusiju o svim problemi sa kojima se suočavaju kao izuzetno važno naglasio je kako sa borbom protiv korupcije treba krenuti što ranije.

Kako je na početku i najavljeno, učesnici su nastojali definisati prioritete u sistemskoj borbi protiv korupcije, pa su se nakon dvosatne rasprave iskristalisala dva osnovna zaključka, tačnije preporuke za daljnje djelovanje:

  • Potrebno je razviti sistem ranog informisanja i edukacije roditelja, učenika, profesora i akademskog osoblja o pojavnim oblicima korupcije i borbe protiv nje.

  • Potrebno je donijeti nedostajuće i zatim dosljedno provoditi zakonske i podzakonske akte u sektoru obrazovanja.

Ove preporuke bit će integrisane u godišnji program rada na prevenciji i borbi protiv korupcije Sektorske radne grupe Obrazovanje, te predstavljene javnosti i odgovornima iz oblasti obrazovanja.

Osim ovih osnovnih preporuka učesnici su upozorili na niz nepravilnosti u sistemu obrazovanja. Prema stavu prisutnih bilo bi poželjno u osnovnim i srednjim školima uvesti princip vrednovanja profesora i nastavnika, kako bi rukovodioci škola mogli kvalitetnije procijeniti njihov angažman, a sve za dobrobit učenika. Taj princip, navedeno je, već postoji na nekim visokoškolskim ustanovama.

Prisutni su također upozorili da se vrlo često susreću sa korupcijom u svim segmentima života ali da veliki problem predstavlja činjenica da ne znaju kome bi se obratili za pomoć. Zajednički je zaključeno kako bi donošenje zakona o zaštiti uzbunjivača uveliko doprinijelo zaštiti građana pa samim tim i višem stepenu prijavljivanja korupcije i drugih devijantnih oblika ponašanja u obrazovanju.

Debatu je medijski popratilo nekoliko TV kuća iz Bijeljine i RS-a.