Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
Javna debata ACCOUNT-a u Tuzli
26. Mar. 2013.
Hitna revizija privatizacije, propisa koji štite radnička prava, te prava uzbunjivača, ključni koraci u borbi protiv korupcije u privredi
“Privreda u BIH – prioriteti u prevenciji i borbi protiv korupcije” bila je tema javne debate održane danas u Tuzli, u organizaciji Antikorupcijeske mreže ACCOUNT, odnosno sektorske radne grupe Privreda

Sudjelovali su predstavnici članica Mreže, Sindikata, Udruženja za zaštitu potrošača, Ministarstva razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona te predstavnici medija.

Bila je to treća po redu debata o ovoj temi a cilj ACCOUNT-ove Sektorske grupe Privreda je otvoriti dijalog o manjkavostima legislative, odnosno cjelokupnog privrednog sistema u Bosni i Hercegovini, i prepoznati najveće probleme koji generiraju korupciju.

Predstavnik Sindikata Termoelekrane Tuzla, Nijaz Suljić, sugerirao je analizu već postojećeg sistema komunikacije sindikata i uprava javnih kompanija, kazavši kako Sindikat često nema informacija o određenim procesima koji se tiču poslovanja preduzeća, ali itekako i uposlenika i njihovih prava.

Gordana Bulić iz Udruženja za zaštitu potrošača Tuzla, inače članice ACCOUNT-a, naglasila je potrebu šire društvene akcije na detektiranju ključnih uzroka korupcije.

Bulić je rekla kako najprije treba utvrditi manjkavosti sistema koji upostavlja “cijenu korupcije”, jer pojedinac da bi funkcionirao i ostvario svoje interese često dolazi u situaciju da procjenjuje šta manje košta: raditi po propisima, ili potkupiti nekog.

Osim važnosti angažmana pravosudnih organa, tijela uspostavljenih za borbu protiv korupcije, odnosno tijela nadležnih za provođenje zakona, i organi javne uprave imaju ključnu ulogu u otkrivanju, odnosno nastojanjima da se otkriju i uklone sve manjkavosti koje imaju za rezultat lošu privrednu sliku u zemlji, kazao je danas predstavnik Ministarstva razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona, Edin Nišić.

Nišić je rekao kako je analiza rezultata privatizacije neophodna, jer se čini da je na početku ovaj proces imao za cilj da određene grupe, odnosno pojedinci steknu korist za sebe.

 

Nišić je sugerirao i širu javnu kampanju koja bi za cilj imala jačanje svijesti građana o pogubnosti ovakvog neodrživog stanja u društvu u kojem korupcija uzima sve vrijednosti koje im pripadaju.

Dubravko Pervan, vođa Sektorske grupe i moderator današnje rasprave istakao je nekoliko ključnih problema na koje učesnici današnje ali i rasprava o istoj temi održanih u Zenici i Banjoj Luci uglavnom naglašavaju a to je nezaštićen pojedinac koji prijavljuje korupciju zbog čega je, smatra Pervan, potrebno što hitnije donijeti Zakon o zaštiti uzbunjivača.

 

Izmjene Zakona o štrajku te analiza mogućnosti većih ovlaštenja Ureda za reviziju Bosne i Hercegovine, također su danas istaknuti kao preporuke učesnika debate a koje će biti integrirane u godišnji program rada na prevenciji i borbi protiv korupcije Sktorske radne grupe Privreda, Mreže ACCOUNT, te predstavljene javnosti i svim odgovornim i nadležnim institucijama za ovu oblast.