Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
Kako smanjiti korupciju
12. Apr. 2013.
Predstavnici Mreže ACCOUNT i SDP-a razgovarali o Zakonu o javnim nabavkama
Kecman i Vukajlović su članovima SDP-a predstavili prijedlog Nacrta novog Zakona o javnim nabavkama. Prijedlog ovog zakona pripremili su eksperti Tendera i zajedno sa drugim članicama ACCOUNT-a proteklih mjeseci predstavili javnosti u Bosni i Hercegovini

Predstavnici nevladinih organizacija udruženih u borbi protiv korupcije razgovarali su sa čelnim ljudima Socijaldemokratske parte o korupciji u javnim nabavkama. 

 

Eldin Karić iz Centra za razvoj medija koja je nosilac projekta Antikorupcijske mreže nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini i Rajko Kecman i Igor Vukajlović iz udruženja Tender razgovarali su sa predsjednikom stranke koja ima veliki broj zastupnika u državnom Parlamentu Zlatkom Lagumdžijom i ljudima iz vrha SDP-a Lidijom Korač, Jasenkom Selimovićem i Sašom Magazinovićem.

 

Kecman i Vukajlović su članovima SDP-a predstavili prijedlog Nacrta novog Zakona o javnim nabavkama. Prijedlog ovog zakona pripremili su eksperti Tendera i zajedno sa drugim članicama ACCOUNT-a proteklih mjeseci predstavili javnosti u Bosni i Hercegovini. 

 

Ljudi iz Tendera i Mreže ACCOUNT su istakli da je antikoruptivniji Zakon o javnim nabavkama u BiH osnova za borbu protiv korupcije u BiH a isti stav imali su i predstavnici SDP-a. Od njih su članovi Mreže tražili da se što hitnije uputi u proceduru Nacrt Zakona u kojem će biti prijedlozi Tendera i ostalih članica Mreže. 

 

Na kraju sastanka je zaključeno kako treba što prije formirati radnu grupu za izradu Nacrta Zakona u kojoj bi bili predstavnici državnih institucija i Mreže, odnosno predstavnici Sektorske radne grupe Javne nabavke.