Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
U povodu Prijedloga izmjena Zakona o sukobu interesa
24. Apr. 2013.
Helsinški komitet za ljudska prava u BiH: Ponuđena rješenja otvaraju vrata korupciji
Helsinški komitet za ljudska prava u BiH smatra da Prijedlog izmjena Zakona o sukobu interesa koji je Vijeće ministara BiH uputilo u proceduru, pokazuje odsustvo političke volje za suzbijanje korupcije i sprječavanja sukoba interesa

- Ovaj prijedlog izaziva opravdane sumnje u poštene namjere vladajućih političkih partija u sprječavanju korupcije, a ovu oblast stavlja pod njihovu direktnu kontrolu i utjecaj putem parlamentarne komisije koja će odlučivati o sukobu interesa svojih kolega.

Prebacivanje nadležnosti sa Centralne izborne komisije, kao nezavisnog organa, na parlamentarnu komisiju, traži i dodatna budžetska izdvajanja.

Dosadašnja sankcija zabrane kandidiranja zamijenjena je neobavezujućim prijedlogom za razrješenje, koji se ne može primijeniti na većinu javnih zvaničnika - na članove Predsjedništva BiH, načelnike općina i članove entitetskih, kantonalnih i općinskih skupština.

Zadržana je i simbolična novčana sankcija, koja je neprimjerena i neadekvatna imovinskoj koristi stečenoj sukobom interesa, a i ona se može izbjeći ukoliko se u međuvremenu otklone uzroci koji su doveli do sukoba interesa - navode iz Helsinškog komiteta.  

Ističu da je služenje interesu javnosti osnovni zadatak vlasti i njenih institucija, a povjerenje javnosti u integritet i nepristrasnost javnih zvaničnika može biti ugroženo ako sukob interesa ostane neriješen.

- U praksi nije zapamćen slučaj da je bilo koja politička stranka osudila postupanje i zatražila od bilo kojeg dužnosnika da se povuče s funkcije zbog njegove kompromitacije ili koruptivne aktivnosti, pa čak i kad je javnost to od njih izričito tražila - ističe se.  

Helsinški komitet naglašava da građani očekuju od izabranih predstavnika da svoje dužnosti obavljaju časno i nepristrasno i da za to politički odgovaraju.

- Umjesto jačanja preventivne i represivne javne kontrole i odgovornosti funkcionera i uspostavljanja efikasnih mehanizama u borbi protiv rastuće korupcije, ovim se ova oblast nastoji otupiti i dovesti u stanje mirovanja.

Helsinški komitet upozorava da je BiH na vrhu ljestvice evropskih zemalja po razvijenoj korupciji, koja je glavna prepreka demokratskom, političkom i ekonomskom razvoju društva, vladavini prava i jačanju javnog morala.

- Ponuđena rješenja otvaraju vrata korupciji i time nas drastično udaljavaju od ispunjavanja uvjeta neophodnih za podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo u EU i promociji vrijednosti demokracije, vladavine prava, javnog morala i zaštite ljudskih prava - ističu iz Helsinškog komiteta.

(Fena)