Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
25. Apr. 2013.
Potpisan Memorandum o saradnji u aktivnostima prevencije i borbe protiv korupcije

Sveobuhvatna borba protiv korupcije, nakon više od 17 godina izbjegavanja da se kao društvo ozbiljno suočimo s njom, mora doći navrh liste prioriteta za sve sigurnosne i pravosudne subjekte u BiH.

To je i neupitni kriterij i za pristup Evropskoj uniji i NATO integracijama - kazao je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić danas u Sarajevu na konferenciji o temi „Tranzicija, privatizacija, korupcija“ koju je organiziralo Ministarstvo sigurnosti BiH.

Bila je to prilika i za potpisivanje Memoranduma o saradnji u aktivnostima prevencije i borbe protiv korupcije između Ministarstva sigurnosti BiH, Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije i Antikorupcijske mreže organizacija civilnog društva u BiH ACCOUNT.

Radončić je istaknuo da jedan od izazova za BiH na putu ka evrotlantskim integracijama možda bude i revizija dijela, odnosno pojedinih spornih privatizacija.

- Želim da naglasim, prilikom eventualnog poništavanja pojedinih privatizacija to se ne smije činiti po principu izolovanih meta, političkih kampanja ili jeftinog populizma. Sve mora ostati u isključivoj nadležnosti pravosudnih organa, bez ikakvog miješanja političkih stranaka ili moćnih pojedinaca - kazao je ministar Radončić.

Dodao je da u cijelom procesu moraju ostati potpuno zaštićeni kupci, oni koji su na tenderima ponudili najbolju cijenu, ali nisu uspjeli napraviti uspješan posao, jer ih je u tome spriječila globalna ekonomska kriza, a ne njihovo spekulantsko djelovanje.

- BiH je u proteklom periodu ostvarila određene, ali nedovoljne korake u borbi protiv korupcije. Uspostava Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije predstavlja značajan korak.

Svjesni smo i činjenice da efikasno sprječavanje i suzbijanje korupcije zahtijeva aktivno djelovanje i saradnju svih subjekata, uključujući pravosuđe i policiju, takozvano civilno društvo, nevladine organizacije, slobodne medije, sindikat i akademsku zajednicu - kazao je Radončić.
 
Po njegovim riječima, proces borbe protiv korupcije počinje njenom prevencijom, nastavlja profesionalnim istragama i depolitiziranim procesuiranjem počinitelja kriminala, a svaki pojedinačni slučaj završava onog trenutka kada žrtve korupcije ili oni koji su je prijavili i otkrili dobiju adekvatnu, na zakonu zasnovanu, zaštitu i satisfakciju.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Patrick S. Moon je istaknuo da je borba protiv korupcije u BiH prioritet za vladu SAD-a.

Danas, dodao je, otvaramo potpuno novo poglavlje u borbi protiv korupcije u BiH s državom i civilnim društvom koji zajedno rade na provedbi državne strategije za borbu protiv korupcije.

- Pobjeda u ovoj bici od suštinske je važnosti ukoliko želimo da BiH uđe u NATO i EU. Znamo da je korupcija multidimenzionalni i multiresorni problem i svi se protiv nje moramo zajedno boriti u svim pravcima - istaknuo je ambasador Moon.

Dodao je da mnogi donatori, uključujući i vladu SAD-a, daju podršku raznim inicijativama za borbu protiv korupcije. Međutim, današnji Memorandum o razumijevanju drugačiji je jer predstavlja isključivo bh. inicijativu.

- Sam Memorandum neće eliminirati korupciju, ali može poslužiti kao temelj vaših zajedničkih aktivnosti na eliminiranju korupcije. Budite sigurni da će vas vlada SAD-a u tome podržati - kazao je Moon.

Pozivam, dodao je, sve ostale institucije i civilne organizacije da nam se pridruže u ovim aktivnostima.

- Jasno je da je puno posla pred nama. Nešto se mora uraditi. Mora se prekinuti s koruptivnom praksom, a krivci moraju u zatvor - kazao je Moon.

Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Sead Lisak je kazao da je uspostava ove agencije dokaz da naša zemlja poprima konture uređenog društva koje je odlučno da se bori protiv kriminala i korupcije u svojim redovima, ali i da preventivnim mjerama sistemski riješi problem korupcije.

- Svi zajedno moramo uložiti dodatni napor da veza tranzicija-privatizacija-korupcija ne bude sistem spojenih posuda kao što je sada. Ovo je nedovršena priča, priča čiji rasplet će kreirati sinergija, koordinirano djelovanje i udružena efikasnost različitih institucija, vladin i nevladin sektor zajedno - kazao je Lisak.

Direktor ACCOUNT-a - mreže nevladinih organizacija u borbi protiv korupcije Eldin Karić je rekao da je potpisivanje Memoranduma konkretizacija obećanja iz prošle godine kada je projekt ACCOUNT zvanično počeo rad.

- Tada smo rekli da ćemo u borbi protiv korupcije sarađivati s institucijama na svim nivoima vlasti. Svjesni smo da malo toga možemo uraditi ukoliko nemamo podršku institucija. S druge strane, iskustvo iz proteklih mjeseci govori nam da ni institucije ne mogu puno toga uraditi bez saradnje s nevladinim organizacijama - kazao je Karić.