Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
Izrađen Prednacrt
25. Apr. 2013.
U Federaciji BiH u pripremi zakon o zaštiti osoba koje prijave korupciju
U Federaciji Bosne i Hercegovine u pripremi je zakon, jedini u regiji, o zaštiti osoba koje prijave korupciju

Priprema se i u Republici Srpskoj te na državnom nivou Bosne i Hercegovine.

U Federaciji je izrađen prednacrt i trebalo bi  ubrzo da bude na dnevnom redu Federalne vlade kao predlagača takvog zakona da bi  mogao biti proslijeđen dalje u parlamentarnu proceduru.

Prednacrt su na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu najavili i predstavili premijer Nermin Nikšić i ministar pravde Zoran Mikulić zajedno s predstavnicima nevladinog sektora uključenog u izradu teksta.

Prednacrt je rezultat rada radne grupe (za izradu zakona), koju je ranije oformio premijer tražeći da zakon osigura maksimalnu zaštitu prijavitelja korupcije i da bude usklađen s ustavnopravnim poretkom te s evropskim standardima. Tražio je i da njime budu spriječene eventualne zloupotrebe.

Činit će pravnu cjelinu s federalnim zakonima o oduzimanju nelegalno stečene imovine, čiji su nacrt odobrila oba doma Federalnog parlamenta, te o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, o čijem će se nacrtu izjašnjavati Dom naroda pošto je odobren u Predstavničkom domu, da bi se omogućila njegova daljnja parlamentarna procedura, rekao je premijer.

On se nada da će tu pravnu cjelinu Federacija imati u ovoj godini te podsjeća da je prilikom njegovog stupanja na dužnost, u ekspozeu podnesenom Parlamentu, najavio mjere u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Prednacrt budućeg zakona obrazložio je novinarima federalni ministar pravde Zoran Mikulić, rekavši da će to biti jedan u nizu akata o borbi protiv korupcije, koji će prvi put ustanoviti pravo na slobodno prijavljivanje korupcije bez štetnih posljedica po osobe koje to učine, uzbunjivače, kako su one kolokvijalno nazvane.

Zakon će omogućavati i anonimno prijavljivanje te sudsku i upravnu zaštitu prijavitelja.

Bit će predviđene vrlo stroge kazne za one zbog kojih prijavitelj korupcije trpi štetne posljedice te za subjekte koji ne uspostave mehanizme zaštite za prijavitelja, najavio je ministar.

Civilni sektor, a u njegovom okrilju i žrtve koje su već podnijele ili podnose posljedice zato što su prijavile korupciju, zajedno sa stručnjacima i predstavnicima akademske zajednice, bio je uključen u izradu prednacrta i pokreće veliku kampanju upoznavanja javnosti o značaju donošenja ovakvog zakona, rekla je Najra Krvavac, savjetnica za medije Centra za odgovornu demokratiju.

Zahvalila je što se prvi put zakonskom legislativom uvodi ovaj termin.

Višnja Marilović, predsjednica Udruženja uzbunjivača u BiH, izjavila je da su prijavitelji, žrtve korupcije, bili prepušteni sami sebi dok premijer Nikšić nije osnovao radnu grupu za izradu budućeg zakona i pozvao ih da učestvuju u tom procesu.

Cilj je -  najbolji zakonski način da prijavitelj korupcije ne doživljava odmazdu -rekla je Marilović.

Donošenje zakona o zaštiti prijavitelja korupcije jedna je od mjera predviđena općim planom borbe protiv korupcije, koji je Federana vlada usvojila 8. maja prošle godine.