Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
17. Maj/Svibanj. 2013.
Prezentovana publikacija "Ko je ko u borbi protiv korupcije" i istraživanje o Korupciji u privredi
Srž publikacije čine organizacije koje su članice Antikorupcijske mreže ACCOUNT

U organizaciji Antikorupcijske mreže ACCOUNT te podršku Udruženja Radio Kameleon-Otvorena mreža ljudskih prava, danas je u Tuzli organizovana promocija publikacije “Ko je ko u borbi protiv korupcije u BiH”. U toku promocije, prezentovano je i veliko istraživanje na temu Korupcija u privredi koje su sproveli Udruženje Centar za razvoj medija i analize i Udruženje INFOHOUSE.

Uvodnu riječ dao je Zlatko Berbić iz Udruženja Radio Kameleon-Otvorena mreža ljudskih prava, koji je naglasio da je publikacija Mreže ACCOUNT jasan znak da su se neke snage u BiH objedinile oko jedinstvenog cilja.

Autor i urednik publikacije Dalibor Tanić, naglasio je da se ogromna snaga okupila oko jednog cilja.
- Ovako šaljemo jasanu poruku javnosti. Preko sto organizacija ima jedan jedinstven cilj, a to je borba protiv korupcije. Jako je značajno da se taj broj svakog dana povećava – naglasio je on.

Srž publikacije čine organizacije koje su članice Antikorupcijske mreže ACCOUNT. Takođe, u sadržaj publikacije su uključene i organizacije koje nisu članice Mreže, ali zaslužuju mjesto u publikaciji, jer su svojim dosadašnjim aktivnostima postigle velike rezultate u borbi protiv korupcije.

Treći dio publikacije čine državne institucije koje su značajni faktor u borbi protiv korupcije u BiH poput Agencije za javne nabavke, ili Ureda za reviziju institucija BiH.

Nakon predstavljanja publikacije, prezentovano je istraživanje Korupcija u privredi. Istraživanje je predstavila autorica Nermina Šunj.

Ono je imalo za cilj da analizira kako je državni kapital samo u deset bosanskohercegovačkih kompanija, naočigled vlasti i sumnjivim tokovima, završavao u rukama kvazibiznismena, ili je zbog nemara države jednostavno propao.

Pored ovih loših primera, autorica istraživanja je navela i pozitivne primere privatizacije.

- Nije nam bila namjera da prikažemo samo ove crne primere. Htjeli smo objektivno da sagledamo situaciju, pa smo u istraživanju naveli i pozitivne primjere, kao što je Cementara Kakanj.

Publikacija “Ko je ko u borbi protiv korupcije u BiH”, od sada će biti dostupan i na stranici zvaničnoj stranici Mreže, account.ba, a istraživanje se može čitati na stranici zurnal.info i takođe na stranici account.ba.