Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
27. Maj/Svibanj. 2013.
Državni zakon o zaštiti uzbunjivača spreman za procedure
Centar za odgovornu demokratiju Luna - Inicijativa za zaštitu uzbunjivača u BiH i Demokratska inicijativa za Evropu – neformalna parlamentarna radna grupa, nakon tačno godinu dana intenzivnog rada na prednacrtu Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju za državni nivo BiH, su u četvrtak, 22.05.2012., održali posljednji u nizu sastanaka u Parlamentarnoj skupštini BiH

Cilj sastanka je bio finalna dorada predloženih zakonskih definicija i uklapanje prijedloga i komentara koje je dostavilo Ministarstvo pravde BiH na nacrt ovog Zakona.
U saradnji s Agencijom za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK), produciran je Zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju za državni nivo i koji se odnosi na državne službenike.

Srž zakona je da spriječi odmazdu i štetne kadrovske mjere koje bi poslodavac mogao sprovesti nad uposlenicima koji u dobroj vjeri prijave koruptivne radnje na svom radnom mjestu. Imajući u vidu činjenicu da su, statistički, upravo uzbunjivači zaslužni za otkrivanje skoro 43% od svih ukupno otkrivenih djela korupcije u Evropi u 2012. godini, donošenje ovakvog zakona je nužno kao prvi i ozbiljan korak u sveukupnoj borbi protiv korupcije.

Kako zakon obuhvata državne službenike, njih 24.000 u Bosni i Hercegovini, realno je predviđanje da će zaštita prijavitelja korupcije osigurati i veći broj dokumentovanih prijava malverzacija, a samim tim i otkrivanja slučajeva zloupotrebe pozicija u institucijama BiH. Stavljanje Zakona u zvanične procedure se očekuje već početkom juna 2013.