Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
17. Jun. 2013.
Članice Mreže sarađivat će na zajedničkim projektima za borbu protiv korupcije
Projekti koje će finansirati delegacija EU u BiH, fokusirani su na Akcioni plan za borbu protiv korupcije 2009.-2014

U okviru svojih redovnih aktivnosti, Antikorupcijska mreža ACCOUNT održala je sastanak Sektorskih grupa gdje su se razmatrale mogućnosti o zajdničkoj saradnji na antikorupcijskim projektima koje će finansirati Delegacija Evropske unije u BiH.

Eldin Karić, šef projekta ACCOUNT, naglasio je važnost ovog poziva i priliku za sve članice Mreže da apliciraju sa dobrim projektima.

Pored predstavnika Sektorskih grupa, sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH i Agencija za prevenciju i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Projekti koje će finansirati delegacija EU u BiH, fokusirani su na Akcioni plan za borbu protiv korupcije 2009.-2014.

S tim u vezi, predstavnici ove dvije institucije su dale objašnjenje na koji način nevladine organizacije svojim projektima, mogu dati podršku u borbi protiv korupcije.

Karić je prisutne podsjetio da je sada momenta da se iskoristi nedavno potpisan Memorandum o saradnji koji je potpisan između Ministarstva sigurnosti, Agencija za prevenciju i koordinaciju borbe protiv korupcije i Antikorupcijske mreže ACCOUNT.

Takođe, on je naglasio da Centar za razvoj medija i analiza kao nosilac projekata ACCOUNT i Infohouse kao glavni partner, neće imati nikakvu ulogu u smislu kontrole. Naprotiv, one će imati savetodavnu ulogu i pružaće svu neophodnu pomoć organizacijama koje planiraju poslati svoje aplikacije.

Dženana Alađuz iz Infohousea je rekla da je ovo idealna prilika za zajedničku saradnju između članica i prilika da se pošalju kvalitetni projekti.

Edin Jahić iz Ministarstva sigurnosti BiH, kazao je kako je projekat ACCOUNT jako dobar i poručio članicama Mreže kako je bolje da rade na zajedničkim projektima, jer tako sigurno imaju veće šanse.

On je naglasio da oko 85 procenata aktivnosti u okviru Akcionog plana za borbu protiv korupcije provodi Agencija za prevenciju i koordinaciju borbe protiv korupcije i da u okviru predviđenih mjera, nevladine organizacije sigurno mogu naći svoje mjesto i ulogu.  

Na kraju one je poručio da će Ministarstvo sigurnosti biti na raspolaganju svim članicama.

Mevludin Đindo iz Agencija za prevenciju i koordinaciju borbe protiv korupcije naveo je pet mjera iz Akcionog plana gdje nevladine organizacije mogu pronaći svoju ulogu, a samim tim i aplicirati za projekte  delegacija Evropske unije u BiH.

Nakon radnog sastanka, uslijedio je kraći sastanak na kome se razgovaralo o potencijalnim partenrstvima između članica.

Razmjenjene su ideje i okvirno dogovorena neka partnerstva. Ovaj sastanak je bio samo prvi korak kako bi se razmenile osnovne informacije o pozivu Delegecije EU u BiH i inicirala eventualna partnerstva.

Na kraju sastanka, Eldin karić je još jednom podsjetio da CRMA i INFOHOUSE žele da budu samo koordinatori i da imaju savetodavnu ulogu.