Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
18. Jun. 2013.
Zakon o zaštiti uzbunjivača je važna kockica u borbi protiv korupcije
Na današnjoj konferenciji je zaključeno da je prednacrtom državnog i federalnog Zakona o zaštiti prijavitelja korupcije (uzbunjivača) napravljen ogroman korak u borbi protiv korupcije

U organizaciji Centra za odgovornu demokratiju Luna, Udruženja za zaštitu uzbunjivača i Mreže ACCOUNT, danas je organizovana radna konferencija posvećena prijaviteljima korupcije i prednacrtima državnog i federalnog Zakona o zaštiti prijavitelja korupcije (uzbunjivača).

Današnja konferencija predstavlja rezultat dvogodišnje inicijative za donošenje zakona o zaštiti prijavitelja koji implementira COD Luna uz podršku Centra civilnih inicijativa (CCI).

Eldin Karić, izvršni direktor projekta ACCOUNT, otvarajući konferenciju, naglasio je da konferencija predstavlja bitan momenat za prijavitelje korupcije. Upoređujući period od prije godinu dana, rekao je Karić, i ovo danas, vidimo da je došlo do velikog pomaka, jer danas predstavljamo konkretne rezultate.

- Prije ovoga ste rizikovali da kao prijavitelj korupcije budete šikanirani, dobijete otkaz ili da požalite što ste uopšte prijavili korupciju. Nakon ovoga se sve mijenja – rekao je on.
Ovim zakonom, ljudi će se ohrabriti da prijave korupciju, te će postati svjesni svoje uloge i svog učešća u borbi protiv korupcije.
Govoreći u ime COD Luna, Bojan Bajić je kazao da je današnja konferencija kruna dvogodišnjeg rada.

Prednacrt dva zakona, jedan na federalnom, drugi na državnom nivou, predstavljaju osnov da Bosna i Hercegovina bude po prvi put među prvim zemljama u Evropi, barem kada se radi o zaštiti uzbunjivača.

Usvoji li se ovaj zakon, naglasio je Bajić, BiH će biti ispred Švedske, Poljske, Njemačke i drugih zemalja Evrope.

- Čitav proces je počeo 2011. godine. Tada nismo znali šta da radimo i kako da rešimo problem. Danas smo u finalnoj fazi – naglasio je Bajić.  

Nakon izrade prednacrta zakona, sada predstoji druga faza. Zakon predstavlja samo osnov, a naredna faza je da se u saradnji sa Agencijom za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije radi na razvoju pojedinačnih internih procedura.

Centar civilnih inicijativa od samog početka podržava inicijativu COD Luna i Udruženja za zaštitu uzbunjivača u izradi zakonskog rješenja za zaštitu prijavitelja korupcije.

Igor Stojanović iz ove organizacije, kazao je da Zakon o zaštiti prijavitelja korupcije (uzbunjivača) predstavlja važnu kockicu koja je nedostajala u borbi protiv korupcije.
Dodao je da ima još dosta posla da se uradi i da tek predstoji period u kojem delegati, na državnom i entitetskom nivou, moraju usvojiti zakon.

Na kraju prvog dijela konferencije, prisutnima se obratio i direktor USAID BiH David Barth.
On je naglasio da je SAD-u trebalo više od 50 godina da donese ovaj zakon.
- On nije perfektan, ali je dobar – reko je Barth.

Na kraju je dodao da će USAID uvijek podržavati ovakve inicijative u BiH.
Nakon kraće pauze, uslijedila su dva kraća dokumentarna filma koje je producirao ACCOUNT, a koji su zapravo ispovjesti osoba koje su prijavile korupciju.

Nakon filmova, uslijedilo je svjedočenje uzbunjivača koji su govorili o njihovoj borbi i svim nevoljama kroz koje su prošli od momenta prijave korupcije, pa do okončanja procesa.

O svojim slučajevima su govorili Višnja Marilović, Teufik Hadžiahmetović i Senadin Arapčić.

U drugom dijelu konferencije uslijedila je prezentacija glavnih tačaka državnog, odnosno federalnog prednacrta Zakona o uzbunjivačima, koje je predstavio Eldan Mujanović, nakon čega je otvorena diskusija.

Na današnjoj konferenciji je zaključeno da je prednacrtom državnog i federalnog Zakona o zaštiti prijavitelja korupcije (uzbunjivača) napravljen ogroman korak u borbi protiv korupcije.

Ono što dalje slijedi, a što je zadatak svih nas jeste rad na promjeni svijesti. Uzbunjivači su i dalje na “lošem glasu” kod nas, dok su u svetu oni heroji, jer su se suprotstavili kriminalu.

Sljedeći podatak koji govori o uzbunjivačima, zasigurno je dobar osnov da počnemo drugačije gledati na ove ljude.

Naime, policija u svijetu otkrije svega nekoliko procenata od ukupnog broja koruptivnih radnji, dok zviždači otkriju i prijave oko 43 procenata svih slučajeva.
Upravo su oni ti koji imaju dokument kojim se može dokazati kriminal i prva linija odbrane u borbi protiv korupcije.