Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
ACCOUNT u Mostaru
08. Jul. 2013.
Javna tribina o borbi protiv korupcije
Po njegovim riječima, građani dnevno na web stranici mito.ba prijave od pet do sedam slučajeva korupcije iz BiH iz svih područja, počevši od sumnji za uzimanje mita u zdravstvu, do sumnji za uzimanje mita tržnih inspektora, pa sve do najviših distanci društva

Udruga C-Centar i Antikorupcijska mreža u BiH - Account, uz financijsku potporu Veleposlanstva SAD-a i USAID-a, danas su u Mostaru organizirali javnu tribinu pod nazivom "Uloga policije, sindikata i NVO-a u borbi protiv korupcije u BiH".

Tim povodom u izjavi za novinare projektni koordinator C-Centra  Augustin Zonjić kazao je kako je koordinacija policije, sindikata i NVO-a jako važna u borbi protiv korupcije, budući da se, kako je kazao, često događa da borba protiv korupcije nakon što se ona prijavi, "zapne" na jednoj od te tri spomenute distance.

 "Ovom javnom tribinom želimo otvoriti prostor socijalnog dijaloga, odnosno dijaloga sa sva tri navedena faktora u borbi protiv korupcije. Želimo danas čuti konkretne prijedloge kako da se i na što bolji način borimo protiv korupcije", kazao je Zonjić.

Po njegovim riječima, građani dnevno na web stranici mito.ba prijave od pet do sedam slučajeva korupcije iz BiH iz svih područja, počevši od sumnji za uzimanje mita u zdravstvu, do sumnji za uzimanje mita tržnih inspektora, pa sve do najviših distanci društva.

Na pitanje što se događa nakon što građani na spomenutoj stranici anonimno prijave mito i korupciju, Zonjić je kazao kako se  slučaj prijavi nadležnim institucijama da obave svoj posao, odnosno da provjere je li prijava točna ili ne, te da se nakon toga pokreće institucionalni mehanizam protiv prijavljene osobe.

"Ovakve javne tribine mogu nam pomoći da naučimo kako da se na najbolji način borimo protiv korupcije. Organizacije civilnog društva bolje razumiju korupciju od nas, ali mi im možemo pružiti maksimalnu pomoć da učine ono što je potrebno u toj borbi.

Važno je da budu jako dobro organizirani i da surađuju s drugim institucijama koje se bave istim problemom. Ali, najbolji je način borbe protiv korupcije da osobu koja je počinila takvo kazneno djelo, strpate u zatvor", kazao je u ime Ureda za odnosa s javnošću Veleposlanstva SAD-a Thomas Mesa, dodavši kako je u borbi protiv korupcije iznimno važna neovisnost sudstva.

Zamjenik predsjednika Sindikata državnih službenika i uposlenika FBiH Zoran Jovanović kazao je kako građani BiH ne razumiju najbolje pojam "korupcija", te da je tu društvenu pojavu prije svega važno definirati.

"Svjesni smo da korupcija kreće od rođenja pa kroz cijeli život sve do smrti. Nažalost, svi oni koji su pokušali da spriječe neke vidove korupcije, nisu imali podršku ni zakona ni društva i na kraju su bili žrtve onih koji vrše korupciju.

Dobro je riješenje za ovaj problem donošenje zakona o zaštiti prijavljivača korupcije u BiH", kazao je Jovanović.

On je dodao kako društvo u BiH još nema dovoljno svijesti da se na adekvatan način bori protiv korupcije te da bi sindikati kao nezavisne organizacije trebali imati značajnu ulogu u toj borbi.

Na pitanje zašto se građani BiH ne bore protiv korupcije, Jovanović je kazao kako su građani ostavljeni sami kada prijave neki oblik korupcije.  

"Onaj koji krene u borbu protiv korupcije napada pojedinačne osobne interese ljudi koji su na vlasti. Kad spriječite nekome dotok novca na koji je godinama navikao, onda taj postaje nemilosrdan, pa dolazi i do prijetnji smrću", kazao je Jovanović.