Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
SAOPŠTENJE ZA MEDIJE
22. Jul. 2013.
Delegati ne trebaju usvojiti izmjene Zakona o javnim nabavkama jer će korupcija dostići milijardu maraka

Delegati državnog doma naroda ne bi trebali po hitnom postupku na sjednici u utorak 23. jula usvojiti tri izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama koje su predložili SNSD i SDP. 

 

Razlozi za to svakako proističu u nerješavanju ni jednog od suštinskih problema kojim bi se obezbijedilo racionlnije trošenje sredstava u ugovornim organima, već bi se dodatnim usložnjavanjem otvorio prostor za još veće manipulacije, a time i rast korupcije, stav je Antikorupcijske mreže u Bosni i Hercegovini ACCOUNT i Udruženja Tender.

 

Analize Tendera pokazuju da je tokom prvih šest mjeseci 2013. godine nivo netransparentnih javnih nabavki dostigao rekordan nivo od 72,2 posto.
- Sve ukazuje da bi korupcija u ovom segmentu javne potrošnje mogla dostići i milijardu maraka – kažu iz Tendera, udruženja koje je nedavno napravilo detaljnu analizu predloženih izmjena zakona.

 

Vrijednost potpisanih ugovora otvorenim i transparentnim postupkom u 2008. godini iznosila je 91 posto svih javnih nabavki dok je tokom prvih šest mjeseci 2013. godine taj postotak pao na 27,8 posto, što je trostruko slabiji rezultat u odnosu na transparentno provedene javne nabavke u Hrvatskoj, pokazuju analize Tendera.

 

Umjesto da predlože mjere koje će smanjiti korupciju, prijedlozi izmjena zakona koje je po hitnoj proceduri u Parlament BiH proslijedilo Vijeće ministara, povećat će birokratiju, smanjiti transparentnost i podići nivo korupcije u javnim nabavkama vrijednim oko četiri milijarde maraka godišnje do rekordnog nivoa.

 

Ovim izmjenama Ured za razmatranje žalbi više neće morati objavljivati svoja rješenja na internetu, što je jedinstven slučaj u Evropi i cilj mu je prikriti od očiju javnosti organe i ponuđače koji krše zakon, kao i manjkavosti samih rješenja, stav je ACCOUNT-a i Tendera.

 

Enormno podizanje novčanih naknada za podnošenje žalbi, od 500 do 25.000 maraka, višestruko većim od naknada u susjednim zemljama, neminovno će smanjiti broj podnesenih žalbi a time i borbu protiv korupcije ali i neuporediv rast procenta rješavanja žalbi u korist ponuđača u odnosu na dosadašnji prosjek od 60 posto.

 

“U 2012. godini 1.171 žalba ponuđača je uvažena od Kancelarije za razmatranje žalbi a da su za njih bili angažovani advokati, ugovorne organe bi to koštalo oko 2,5 miliona maraka, a otprilike bi isto toliko bili obavezni da plate ponuđačima za povrat taksi i drugih troškova postupka”, navodi se u analizi Tendera.

 

Naknade za podnošenje žalbi u BiH bi tako bile za 278 posto veće nego u Srbiji i 357 posto veće nego u Hrvatskoj. U slučajevima naknada za javne nabavke u kojima nije navedena vrijednost nabavke, dešavali bi se slučajevi da je naknada veća od same nabavke, pokazuje analiza Tendera.

 

Ukoliko delegati Doma naroda BiH usvoje predložene izmjene, rješavanje žalbi na javne nabavke će trajati duže – umjesto dosadašnjih 15 može trajati i 30 dana. 

 

Izmjenama zakona predviđeno je pravljenje dva nova ureda za žalbe u Banjoj Luci i Mostaru gdje će trebati činovnika koji će građane dodatno koštati oko 1,6 miliona maraka.

 

Imajući u vidu sve navedene nelogičnosti i neprimjerenosti rješenja u predloženim izmjenama i dopunama Zakona, posebno sa stanovišta neobezbjeđivanja potrebne veće efikasnosti i racionalnosti, kao i evidentne finansijske štete od izmjena istog, Antikorupcijska mreža ACCOUNT i UG Tender još jednom apeluju na sve odgovorne i dobronamjerne delegate, da u skladu sa svojom savješću, kao i obećanjima datim biračima da će raditi u njihovom interesu, ne usvoje predložene neprimjerene i nepotrebne izmjene i dopune Zakona, te da odlučno obavežu odgovorne u izvršnoj vlasti da hitno pristupe izradi novog antikoruptivnog Zakona, kojim bi se spriječila sadašnja anarhija i pljačka u javnim nabavkama i u strateškom smislu obezbijedila: veća prevencija; edukacija učesnika; značajnije podizanje novčanih kazni i efikasno sankcionisanje nepoštivalaca odredbi Zakona u ugovornim organima i ponuđačima; kao i nužno veća transparentnost, a time i konkurentnost  ponuđača; efikasnost u provođenju procedura i što je najbitnije domaćinsko trošenje javnih sredstava.