Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
20. Sep. 2013.
SASTANAK ČLANICA MREŽE ACCOUNT: Mreža postavljena tamo gdje je planirano
U okviru svojih redovnih aktivnosti, Antikorupcijska mreža ACCOUNT održala je sastanak sa članicama mreže na kome su predstavljeni rezultati aktivnosti u posljednjih mjesec dana, te napravljen pregled planova rada watch dog timova.

Poseban dio sastanka je bio posvjećen prezentaciji rada pravne savjetnice Branke Inić koja je govorila o do sada prijavljenim slučajevima i rezultatima koji su postignuti.

Uvodnu riječ dao je Eldin Karić, izvršni direktor projekta ACCOUNT koji je istakao svoje zadovoljstvo radom i aktivnostima Mreže, ali i pojedincima koji su se uspješno zalagali.

On je naglasio da je ACCOUNT sada postavljen na mjesto gdje je trebao biti.

Govoreći o konkretnim rezultatima Mreže, Karić je prije svega naglasio aktivnosti koji se odnose na donošenje zakonskih rješenja.

Na prvom mjestu, naglasio je Karić, je zajednička aktivnost UG Tender i Mreže ACCOUNT koji zajednički rade na zagovaranju Zakonao javnim nabavkama. Nakon puno lobiranja i razgovora sa čelnicima svih relevantnih političkih partija, međunarodnih organizacija i gostovanja na gotovo svim medijima uslijedio je i rezultat.

Nakon svih ovih aktivnosti koje su trajale mjesecima, uslijedio je poziv Evropske komisije prema Agenciji za javne nabavke, te naložila da obavezno mora kontaktirati nevladin sektor prilikom pripreme svojih zakona.

Tender je uz pomoć Antikorupcijske mreže ACCOUNT uspio da se izbori da njihov prijedlog Zakona o javnim nabavkama bude uzet u razmatranje. Agencija za javne nabavke, nakon što je pregledala prijedlog novog Tenderovog zakona, naglasila je da iz novog zakona treba uzeti 90 posto prijedloga, što svedoči o tome da je ovaj zakon izuzetno kvalitetan.

Najznačajnija aktivnost vezana za donošenje novog Zakona o javnim nabavkama i učešća Mreže ACCOUNT i UG Tendera ogleda se u tome što je Vijeće ministara BiH na posljednjoj sjednici bilo upoznato sa amandmanima (15) koje je UG Tender pripremio na Nacrt zakona o javnim nabavkama.

Karić je posebno naglasio da je možda najveći uspeh što je Mreža na neki način uspela da natjera političke partije da konačno počnu da nevladin sektor doživljavaju kao nekoga ko im je partner.

Sljedeća aktivnost o kojoj je Karić govorio je Prijedlog zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju koje se nalaze u parlamentarnoj proceduri.  

ACCOUNT je podržavao rad COD Luna i Udruženje Uzbunjivači koji su radili na ovom zakonu.
Zakon je u parlamentarnoj proceduri kako na federalnom, tako i na državnom nivou.

On je naglasio da je sadržaj federalnog zakona nešto manje kvalitetan u odnosu na državni, iz razloga što je tim ispred Vlade FBiH u jednom momentu odlučio da sam neke stvari završi bez učešća nvo sektora.

U svakom slučaju, kazao je Karić, bitno je da su oba ta zakona stavljena u parlamentarnu proceduru i velike su šanse da se oba i usvoje.

Nakon godinu dana, kazao je Karić, uspjeli smo da utitičemo na izmjenu Zakona o javnim nabavkama i da se donesu dva bitna zakona o zaštiti uzbunjivača, što predstavlja osnovne preduslove za dalju borbu protiv korupcije.

Još jedan primer koji je pomenut kao jedan od pozitivnih je primer organizacije Justicia iz Srebrenika koji su radili na rješavanju problema nezaposlenosti.  

On je podsjetio da je Ervin Turbić iz ove organizacije prije nekoiko mjeseci prikupio dokumenta koja dokazuju nezakonitosti pri zapošljavanju u Službi za zapošljavanje TK koja je predao nadležnom Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Justicia je ovo uradila uz punu podršku Mreže ACCOUNT koja će pratiti dalja dešavanja vezana za ovaj slučaj.

Nakon osvrta na aktivnosti iz prethodnog perioda, Dženana Alađuz, koordinatorica Mreže ACCOUNT, predstavila je izvještaj o medijskim nastupima u proteklom periodu. Po izvještaju o radu Mreže ACCOUNT, najviše su izvještavali portali. Mediji su najviše izvještavali u periodu kampanje za usvajanje Zakona o zaštiti uzbunjivača.

Nakon kraćeg osvrta na medijsko izvještavanje, predstavnici watch dog timova su predstavili svoje planove budućih aktivnosti.

O svojim aktivnostima, govorili su watch dog timovi iz Bužima, Bihaća, Trebinja i Doboja.

Predstavnici su uglavnom govorili o planovima za povećanje vidljivosti njihovih aktivnosti.
Samir Halilović iz Demokratskog centra “Nove nade” govorio je da je njihov plan uspostavljanje kvalitetne saradnje sa medijima. Takođe, u njihov plan je uključeno i uspostavljanje saradnje sa drugim organizacijama i institucijama vlasti kako bi se videlo koji su zajednički interesi za njihovo djelovanje u istom pravcu.

Hasan Kovačević iz Udruženja amputiraca iz Bužima, takođe je govorio o aktivnostima koje uključuju medijsku kampanju. Posebna aktivnost u njihovom planu se odnosi na sprovođenje ankete kako bi saznali gdje se to građani najviše žale na korupciju.

Esad Bećirović iz Centra za razvoj civilnog društva (Doboj) govorio je o štampanju promotivnog materijala i medijskim nastupima. Njihov prioritet će biti uspostavljanje saradnje sa organizacijama koje u svojim agendama imaju borbu protiv korupcije.


Predrag Pujić iz Omladinskog centra Trebinje govorio je da će njihove aktivnosti ići u dva pravca.
Prvi je medijski nastupi, a drugi saradnja sa institucijama na okalnom nivou. Po njegovim riječima, odbornici iz Skupštine grada Trebinja su pokazali zainteresovanost za buduću saradnju.

O planovima watch dog tima iz Brčkog, govorio je i Borko Ilić iz Srpskog omladinskog saveza.

Njihov osnovni plan je da se izvrši identifikacija u kojim oblastima je najviše zastupljena korupcija.
Planira se izrada brošure sa podacima o zastupljenosti korupcije, kao i formiranje posebnig tima za borbu protiv korupcije.

Nakon predstavljanja planova watch dog timova, svoj rad u okviru Mreže predstavila je Branka Inić, pravna savjetnica koja je angažovana na programu pravne pomoći.

Ona je napravila kratak osvrt na sve slučajeve koji su do sada prijavljeni, ali se zadržala na nekoliko slučajeva gdje je utvrđena korupcija.

Poseban osvrt je napravljen na slučaj Julijane i Bernarda Tičinovića iz Livna koji je bio jedan od prvih slučajeva koji je prijavljen na adresu Mreže ACCOUNT.

Posebni slučajevi političke korupcije o kojima je ona govorila su slučajevi Bosnalijeka i Općine centar.
Kada se radi o slučaju Bosnalijek, koji je najbolji primjer političke korupcije, on najbolje pokazuje koliko Vlada FBiH odnosno njen premijer Nermin Nikšić obmanjuju javnost.

U toku je pripremanje konačnog izvještaja za ove slučajeve, a od premijera Nikšića će se zvanično zatražiti da se očituje o ovom slučaju.

Nakon izlaganja Branke Inić i diskusije koja je uslijedila, predstavljen je Akcioni plan za sektor privrede. Plan je predstavila Hasna Ljubović iz Udruženja za građanska prava.

Na kraju sastanka, članicama mreže je predstavljen dio budućih aktivnosti Antikorupcijske mreže ACCOUNT.

Između ostalih, naglašeno je da se priprema publikacija “Šta je to korupcija” koju priprema Vehid Šehić, zatim sažetak svih prijavljenih slučajeva koji su zatražili pravnu pomoć.

Saša Marković iz OKC Banja Luka, naglasio je da je postignuta dogovor o zvaničnoj saradnji sa rektorima Univerziteta u Banja Luci i Bihaću, dok se odgovor od ostalih Univerziteta još uvek čeka.

Nova skupština Mreže, zakazana je za novembar.