Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
ACCOUNT
17. Okt. 2013.
ZAKLJUČCI KONFERENCIJE: Uloga parlamenata u jačanju zakonodavnih i institucionalnih kapaciteta borbe protiv korupcije u Bosni i Hercegovini
U Sarajevu je 30. septembra ove godine održana konferencija "Uloga parlamenata u jačanju zakonodavnih i institucionalnih kapaciteta borbe protiv korupcije u Bosni i Hercegovini". Donosimo zaključke sa ove konferencije

OPŠTI ZAKLJUČCI 

 

Bosna i Hercegovina ima niz institucija i normi – savršeno osmišljenih da učine te institucije nezavisnim od političkog utjecaja, i dobra su osnova za borbu protiv korupcije dok je provođenje Strategije za borbu protiv korupcije 2010. - 2014. i mjera iz Akcionog plana za borbu protiv korupcije neadekvatno i nedovoljno. 

 

Parlament nema mehanizam da pozove na odgovornost one koji ne rade na provođenju zakona, Strategije i Akcionog plana borbe protiv korupcije. 

 

Promjena postojećeg sistema je ključna i može dati pozitivne rezultate u borbi protiv korupcije. Međuinstitucionalna saradnja je ključna i nju treba da uspostave nezavisne institucije, zakonodavna i izvršna vlast, te NVO sektor. 

 

Neadekvatan odgovor na korupciju u BiH se pravda pitanjem nadležnosti (ovlaštenja Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u BiH su daleko manja od ovlaštenja sličnih agencija u regiji), nedovoljnim budžetskim sredstvima, slabom kapacitiranošću institucija, pa se odgovornost prebacuje s jednih na druge dok, u stvarnosti, nema dovoljno volje političke elite. I iskustva Srbije pokazuju da problem borbe protiv korupcije nije u transpoziciji propisa EU u domaće zakonodavstvo nego njihovo neprovođenje. Timski rad tamošnjih institucija za borbu protiv korupcije dao je dobre rezultate i ukazao na postojeće zakonske smetnje i mogućnost da se zakonodavstvo mijenja i uskladi sa potrebama. 

 

KONKRETNI ZAKLJUČCI 

 

Kako je korupcija u javnim nabavkama je jedan od ključnih problema u BiH, potrebno je usvojiti novi Zakon o javnim nabavkama u skladu sa Acquis. U Parlamentrnoj skupštini BiH u proceduri je je Prijedlog Zakona o javnim nabavkama na koji je NVO sektor uložio amandmane koje treba uvažiti. 

 

Potrebno je i značajno poboljšati mehanizme koordinacije i saradnje između relevantnih institucija, kao i rad Ureda za razmatranje žalbi. 

 

Nadalje, revizorski izvještaji se trebaju mnogo ozbiljnije razmatrati u parlamentima i na osnovu toga poduzimati adekvatne mjere. 

 

Istaknuta je potreba donošenja zakona o političkim partijama i korekcije zakonskog okvira u oblasti finansiranja političkih partija s ciljem propisivanja strožijih sankcija za njegovo kršenje i povećanja transparentnosti finansiranja. 

 

*** 

 

Zaštita prijavljivača korupcije je značajan stimulans borbi protiv korupcije. 

 

Proces donošenja tog zakona na nivou BiH je primjer da je moguća uspješna saradnja vladinog i nevladinog sektora. Uloga Demokratske inicijative za Evropu u izradi i donošenju tog zakona pokazuje i političku volju za borbu protiv korupcije. 

 

Ipak, na svim sudionicima javnog mnijenja je obaveza da stvaraju ambijent za borbu protiv korupcije. Zato članovi Demokratske inicijative za Evropu pozivaju sve učesnike Konferencije da to čine u svojoj sredini i da svoja iskustva, ideje i prijedloge za jačanje zakonskog okvira i uloge parlamenata u borbi protiv korupcije u BiH podijele sa njima.