Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
ACCOUNT
17. Dec. 2013.
U Sarajevu održan okrugli sto o zakonima o javnim nabavkama i stečajnom postupku
Svoje viđenje novih zakonskih rješenja o javnim nabavkama ali i promjenama u stečajnom postupku dali su i predstavnici nevladnih organizacije

Zakon o javnim nabavkama u Bosni i Hercegovini morat će se dodatno unaprijediti amandmanima na novi prijedlog zakona koji je u parlamentarnoj proceduri, zaključak je današnjeg okruglog stola kojeg su u Parlamentu BiH u Sarajevu organizovali Asocijacija poslodavaca BiH i Antikorupcijska mreža u BiH ACCOUNT.

Poslodavci i predstavnici nevladinih organizacija danas su razgovarali i o unapređenju stečajnih postupaka i zaključili da stečaj ne treba da znači i gašenje firme u kojoj se provodi.

Alija-Remzo Bakišć, direktor Asocijacije poslodavaca rekao je kako postoji još samo jedan način da se unaprijede javne nabavke a to je kroz amandmane u Parlamentu.
- Udruženje već duže ukazuje da su odredbe zakona legalizacija nelegalnog rada u javnim nabavkama – rekao je Bakišć.

Direktor Antikorupcijske mreže Eldin Karić je naglasio kako je mreža predlagala izmjene zakona ali da svi prijedlozi nisu usvojeni. Dodao je kako loš sistem javnih nabavki šteti i stranim ulaganjima u BiH, na šta ukazuje Bijela knjiga koju svake godine izdaje Udruženje stranih investitora u BiH.
- Bijela knjiga je svake godine sve deblja a trebala bi biti sve tanja i to je problem jer se ništa ne rješava – rekao je Karić.

Najveće promjene u sistemu javnih nabavki koje će donijeti novi zakon predstavila je Đinita Fočo, direktorica Agencije za javne nabavke koja je na novom zakonu počela raditi još 2011. godine. Rekla je kako do sada nije bilo volje u institucijama vlasti da se napravi iskorak sa zakonom.
- Bili smo prvi koji su harmonizirali zakon sa direktivama Evropske unije a sada smo posljednji u tome u regionu – rekla je Fočo i objasnila kako bi na neusvajanje prijedloga zakona gotovo sigurno reagovao Međunarodni monetarni fond.

Novi bi zakon trebao biti jednostavniji i za ugovorne organe koji raspusuju tender ali i firme koje na njima učestvuju. Fočo je najavila veću transparentnost u provođenju javnih nabavki ali i veće korištenje portala Agencije za javne nabavke.
- Razvijamo program za elektronsko preuzimanje tenderske dokumentacije bez naknade – kazala je Fočo i dodala kako će se od ugovornih organa tražiti da na portalu Agencije objavljuju svoje godišnje planove javnih nabavki.

Od ponuđača odnosno dobavljača će se tražiti i manje potvrda sve dok ne pobijede na tenderu, istakla je Fočo.

Poslodavci su tokom rasprave o novom zakonu iznosili svoje prijedloge za poboljšanje javnih nabavki u BiH koje vrijede oko četiri milijarde maraka godišnje. Predstavnik BH Telecoma na okruglom stolu Senad Herenda tražio je izuzimanje ove kompanije iz sistema javnih nabavki jer ova kompanija sa većinskim državnim vlasništvom posluje na tržištu sa privatnim kompanijama. Đinita Fočo je objasnila kako će novim zakonom ova i slične kompanije biti oslobođeni obaveze da provode tendere po Zakonu o javnim nabavkama jer se radi o kompaniji koja radi na komercijalnoj osnovi.

Stjepan Rudeš iz Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne smatra da je novi zakon više prilagođen dobavljačima.
- Ovaj zakon u dobroj mjeri ide u korist ponuđača a na teret ugovornog organa – rekao je Rudeš i dodao kako smatra da zakon neće riješiti problem takozvanih profesionalnih žalilaca koji odugovlače provođenje javnih nabavki.

Urednica Centra za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva  Renata Radić-Dragić dovela je u pitanje nove odredbe zakona o povjerljivosti informacija i transparentnosti što bi moglo utjecati na izvještavanje medija o javnim nabavkama.

Direktorica Agencije Fočo na većinu pitanja i prijedloga je odgovarala obrazloženjem da su pratili direktive Evropske unije o javnim nabavkama jer im je tako naložio Parlament BiH. Safudin Čengić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Federacije reagovao je na ovakve odgovore i rekao kako direktive Evropske unije u BiH trenutno nisu najbolje rješenje.
- Nemojte prepisivati zakone EU koje ne možete primijeniti – rekao je Čengić i pohvalio uvođenje kazni za odgovorne osobe u novom zakonu.

Svoje viđenje novih zakonskih rješenja o javnim nabavkama ali i promjenama u stečajnom postupku dali su i predstavnici nevladnih organizacije.

Izmjene u zakonima o stečajnom postupku trenutno se vrše na entitetskim nivoima i distriktu Brčko. Parlament Federacije je umjesto izmjena predložio pravljenje potpuno novog zakona o čemu je govorila Hasna Ljubović iz Udruženja za građanska prava.

Šaćir Rahman je predstavio najveće dosadašnje probleme u provođenju stečaja i dao prijedloge koji bi se trebali uvrstiti u nove zakone.
- Stečaji kod nas traju godinama a trebali bi biti hitni – rekao je Rahman i objasnio kako fimre u krizi godinama ne pokreću stečajni postupak umjesto kojeg rasprodaju imovinu i gase firmu: Osnovni cilj stečaja je da se sačuva privredni subjekt.

Tokom diskusije je naglašeno kako stečajni upravnici odugovlače svoj posao umjesto da ga završe što prije kako bi se sačuvala firma. Jedan od načina na koji bi se mogao unaprijediti njihov rad jeste uvođenje komore stečajnih upranvika, što je trenutni prijedlog u Srbiji, gdje bi se stečajni upravnici licencirali poput revizora.

Asocijacija poslodavaca BiH i Udruženje poslodavaca FBiH će prikupiti prijedloge za amandane na Zakon o javnim nabavkama do kraja godine kako bi ih već početkom naredne godine poslalo Parlamentu. Najavljeni su i novi okrugli stolovi o javnim nabavkama i stečajnom postupku u narednoj godini.

 

(ACCOUNT)