Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
Saopštenje za javnost
16. Jan. 2014.
Radnici Finvesta najavljuju blokadu, traže hitnu podršku nadležnih
Mreža nevladinih organizacija ujedinjenih u borbi protiv korupcije – Account poziva ovim putem nadležne institucije da se hitno uključe u rješavanje problema radnika Finvest-a i spriječe dalje uništenje preuzeća

Antikorupcijska mreža u BiH ACCOUNT poziva sve nadležne institucije da se hitno uključe u rješavanje problema radnika firme FINVEST Drvar, spriječe nelegalno izuzeće imovine i omoguće isplate dugovanja radnicima!

Prema najnovijim informacijama koje je ACCOUNT dobio iz Drvara, kamioni sa natovarenom imovinom preduzeća Finvest iz Drvara koji su danima stajali u krugu pilane počeli su juče napuštati Drvar. Bivši radnici kojima preduzeće duguje 6-9 plata te doprinose za proteklu godinu, pokušali su zaustaviti nelegalno odvoženje imovine preuzeća koje bi značilo potpuno uništenje ovog nekadašnjeg giganta, ali u tome nisu uspjeli.

Za pomoć su se obratili nadležnim institucijama. No, iz SIPA-e im je odgovoreno da ovaj slučaj nije u njihovoj nadležnosti, a iako su policija i načelnik opštine Drvar obećali da će učiniti nešto da zaustave nelegalan odvoz imovine prije nego što se razriješi spor oko dugovanja preduzeća, to nije učinjeno. Nakon višednevne drame, radnici prepušteni sami sebi ne vide drugi način za zaštitu svojih prava i najavljuju blokadu preduzeća kao očajnički korak za za zaštitu svojih prava.

Mreža nevladinih organizacija ujedinjenih u borbi protiv korupcije – Account poziva ovim putem nadležne institucije da se hitno uključe u rješavanje problema radnika Finvest-a i spriječe dalje uništenje preuzeća. Apelujemo na Graničnu policiju BiH i SIPA-u da hitno zaustave nelegalan odvoz imovine što je neophodno učiniti barem dok se ne utvrdi da li za to postoje uslovi, odnosno dok se državi i radnicima ne izmire dugovanja koja su, kako kažu uposleni, veća od 11 miliona konvertibilnih maraka!

Inače, Finvest je firma koja je nekada zapošljavala preko 600 radnika, a zapala je u dugove od 11 miliona KM prema šumskom gospodarskom društvu „Hercegbosanske šume“ i drugim privrednim subjektima. 80-ak radnika podnijelo je u protekloj godini tužbe nadležnom sudu protiv Finvest-a zbog potraživanja, a nove tužbe pristižu i ove godine. Vlasnik Finvest-a je Marijan Filipović, tajkun iz Čabra u Hrvatskoj, porijeklom je iz Gornjeg Vakufa. Godinama koristi prirodne resurse šume. Duguje ogromne iznose državi, radnicima, javnim poduzećima (elektro, komunalno...).

 

(ACCOUNT)