Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
07. Nov. 2014.
5 PREPORUKA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE U PRAVOSUĐU: Potrebno više specijaliziranih tužilaca
Preporuke su proizašle iz zaključaka niza javnih diskusija na temu Pravosuđe – Identifikovanje najefikasnijih policijskih i tužilačkih metoda u otkrivanju i krivičnom progonu koruptivnih krivičnih djela koje je ACCOUNT-ova sektorska grupa Pravosuđe organizovala u junu, julu i oktobru
Na debati u Sarajevu je istaknuto kako je u 2013. evidentirano 2636 prijava od kojih je tek u 747 slučajeva pokrenuta istraga

Mnogi smatraju da su tužilaštva i sudovi najveća prepreka efikasnoj borbi protiv korupcije u Bosni i Hercegovini. Članice ACCOUNT-a htjele su iz prve ruke saznati da li je to tako i šta se može popraviti. Održane su javne diskusije u Sarajevu, Zenici, Bijeljini i Mostaru. Učestvovalo je više od stotinu tužilaca, pravnika, predstavnika APIK-a, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), policija, nevladinih organizacija i medija. Na osnovu tih rasprava ACCOUNT-ova sektorska grupa Pravosuđe definisala je pet preporuka za uspješnu borbu protiv korupcije:  

1. U odjelima tužilaštava i policijskih institucija koji se bave otkrivanjem i gonjenjem ovih krivičnih djela neophodno je povećati broj kadrova.

2. Uposlenicima je potrebno obezbijediti dodatnu specijalizaciju i što češće dodatne obuke.

3. Neophodno je da sudovi izriču strožije kazne korumpiranim službenicima.

4. Neophodno je poboljšati saradnju  nadležnih organa sa nevladinim sektorom kako bi se djelotvornije dolazilo do saznanja o korupciji.

5. Kontinuirani monitoring primjene dokaznih i posebnih istražnih radnji u suzbijanju korupcije i srodnih krivičnih djela.

NEPOVJERENJE GRAĐANA


Ovo su preporuke koje je sektorska grupa Pravosuđe Antikorupcijske mreže ACCOUNT uputila Visokom sudskom i tužilačkom vijeću i Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK). Preporuke su proizašle iz zaključaka niza javnih diskusija na temu Pravosuđe – Identifikovanje najefikasnijih policijskih i tužilačkih metoda u otkrivanju i krivičnom progonu koruptivnih krivičnih djela koje je ACCOUNT-ova sektorska grupa Pravosuđe organizovala u junu, julu i oktobru.

Zajednički zaključci debata pokazali su da je broj slučajeva korupcije koji su se našli pred sudom na izuzetno niskom nivou, te da je povjerenje građana u pravosudne institucije jako nisko. Metode koje se koriste u otkrivanju i dokazivanju slučajeva korupcije su, po mišljenju učesnika debata, uglavnom reaktivne, što je rezultat prvenstvenog procesuiranja “sitne korupcije”. Zaključeno je i da je neophodna specijalizacija institucija za suzbijanje korupcije, ali i da je jedan od problema u ovoj borbi činjenica da policijski službenici imaju niske plate i loše kadrove za borbu protiv korupcije, te da sudovi izriču blage kazne u ovakvim slučajevima. Također je zaključeno da je neophodna saradnja nevladinih organizacija sa pravosudnim organima.

Na debati održanoj u Zenici u junu, Hasan Kreho, aktivista Akcije građana Zenica, naglasio je da su policijski,sudski i tužilački organi pod političkim uticajem, postavljajući pitanje šta se uradilo na procesuiranju, kako je rekao, sumnjivih kapitalnih investicija u Zenici, te ulogama članova komisija u „naštimanim tenderima“.

OSLOBAĐAJUĆE PRESUDE I USLOVNE KAZNE

Bivši ministar MUP-a ZDK, Asim Šaranović, iz dugogodišnjeg iskustva na predmetima privrednog kriminala je na ovoj debati ukazao da bi morala biti bolja saradnja policijskih i tužilačkih tijela.

- Nažalost, evidentno je da se donosi veliki broj oslobađajućih presuda, te veliki broj uslovnih kazni, rekao je Šaranović.

Na debati u Mostaru, održanoj 07. jula, istaknuto je da je neophodno procesuiranje većeg broja slučajeva korupcije i kažnjavanje i krivnično gonjenje počinilaca koruptivnih radnji kako bi borba protiv korupcije bila efikasnija. Učesnici ove debate su istakli probleme koji predstavljaju prepreku za to - u Hercegovačko-neretvanskom kantonu stanje izuzetno teško jer su u odjelu krim-policije zaposlene samo četiri osobe koje rade na različitim slučajevima: od slučajeva pogrešnog parkiranja do teških slučajeva korupcije i kriminala. Takođe, bolja materijalna i tehnička opremljenost policije neophodna je kako bi se povećao kvalitet i mogućnost za obavljanje posla. Istaknuto je i kako je prisutno nezadovoljstvo zbog visine primanja zaposlenih u tužilaštvu i policiji u odnosu na primanja zastupnika u parlamentu, te kako bi primanja trebala biti vraćena na iznose od 2003. godine.
Neophodno je prije svega stvoriti preduslove za efikasnu borbu protiv korupcije i diskriminisanje u oblasti pravosuđa, ali i zajedničko djelovanje u smislu prijavljivanja ovog krivičnog djela, zaključak je debate u Bijeljini, održane 10. jula.

Posljednja u nizu debata održana je u Sarajevu, 02. oktobra. Na ovoj debati, u kojoj su učestvovali predstavnici SIPA-e i federalnog tužilaštva, istaknuto je kako je u 2013. evidentirano 2636 prijava od kojih je tek u 747 slučajeva pokrenuta istraga, a na osnovu toga podignuto je 265 optužnica. Presude su donesene u 147 slučajeva. Takođe, navedeno je kako je i u slučajevima gdje je donesena osuđujuća presuda kazna za počinioca bila na minimalnom nivou propisanom zakonom ili čak i ispod njega.

U javnim diskusijama ACCOUNT-ove sektorske grupe Pravosuđe je učestvovalo oko stotinu tužilaca, pravnika, predstavnici APIK-a, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), predstavnici policija, nevladinih organizacija i medija.

Cilj javnih diskusija je animiranje i uključivanje većeg broja predstavnika svih relevantnih društvenih faktora kako bi se iznašle najefikasnije metode u procesuiranju koruptivnih krivičnih djela. Namjera organizatora je bila da se diskusijom o najefikasnijim tužilačkim i policijskim istražnim metodama stvore preduslovi za efikasnu borbu protiv korupcije i diskriminacije u oblasti pravosuđa, uključujući i izmjene i dopune zakonskih propisa kojima se reguliše ova oblast.