Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
ACCOUNT MONITORING TIM
27. Sep. 2017.
REZULTATI MONITORINGA JAVNIH NABAVKI: Proces javnih nabavki netransparentno provodi 44% ugovornih organa
Rezultati pokazuju da nema volje za transparentnošću čak i ako su ostvareni osnovni preduslovi - 35% ugovornih organa ima godišnji plan javnih nabavki i ima vlastitu web stranicu, ali plan nabavki nisu objavili

U Bosni i Hercegovini 44% ugovornih organa netransparentno provodi proces javnih nabavki, budući da nemaju usvojene i/ili javno dostupne godišnje planove javnih nabavki na svojim web stranicama, pokazalo je istraživanje ACCOUNT Monitoring tima za oblast javnih nabavki. Rezultati pokazuju da nema volje za transparentnošću čak i ako su ostvareni osnovni preduslovi - 35% ugovornih organa ima godišnji plan javnih nabavki i ima vlastitu web stranicu, ali plan nabavki nisu objavili.

- Za ovakvu statistiku prvenstveni krivac je postojeći Zakon o javnim nabavkama BiH, koji omogućava da se planiranje javnih nabavki ne provodi u skladu sa transparentnim mehanizmima poslovanja, ocjenio je Damir Šabanić iz Udruženja Justicia,koje je koordiniralo istraživanjem.

Manjak transparentnosti rezultat je manjkavosti Zakona o javnim nabavkama BiH, koji nije propisao obavezu objavljivanja javnih nabavki koje se provode konkurentskim zahtjevima (nabavke roba i usluga vrijednosti do 50.000 KM i radova vrijednosti do 80.000 KM) i direktnim sporazumom (nabavke u vrijednosti do 6.000 KM).

- Njihovo neobjavljivanje predstavlja značajan propust sa aspekta transparentnosti imajući u vidu da se veliki broj ugovora o javnim nabavkama u BiH sklapa upravo na osnovu konkurentskog zahtjeva i  direktnog sporazuma, kaže Šabanić.

ACCOUNT Monitoring tim, čiji je lider Udruženje građana “Justicia”, a članice Centar za mlade Kvart iz Prijdora, ALDI iz Goražda, CROA iz Sarajeva i KAM iz Zenice, proveo je tokom avgusta 2017. godine monitoring planova javnih nabavki na uzorku od 108 ugovornih organa.

Najčešći oblici manjka transparentnosti u procesu planiranja javnih nabavki od strane ugovornih organa su neusvajanje i/ili neblagovremeno usvajanje godišnjeg plana javnih nabavki, neobjavljivanje godišnjeg plana javnih nabavki na web stranici, neposjedovanje vlastite web stranice, objavljivanje godišnjeg plana javnih nabavki pod kategorijom “konkursi i oglasi”, i slično.