Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
17. Okt. 2017.
Farmaceutski sektor u BiH: Fragmentirano tržište i slab nadzor svaraju mogućosti za korupciju
Tokom konferencije predstavljeni su rezultati monitoringa farmaceutskog sektora u BiH koji pokazuju veoma malen broj inspekcijskih nadzora Agencije za lijekove BiH u odnosu na susjedne zemlje.

 Nedovoljan inspekcijski angažman Agencije za lijekove BiH, te različite metodologije predstavljanja podataka o cijenama lijekova na esencijalnim listama u zdravstvenim institucijama, narušava princip transparentnosti i stvara mogućnosti za korupciju, istaknuto je danas na konferenciji za novinare Srpskog omladinskog saveza (SOS) iz Brčkog. 

 

Tokom konferencije  predstavljeni su rezultati monitoringa farmaceutskog sektora u BiH koji pokazuju veoma malen broj inspekcijskih nadzora Agencije za lijekove BiH u odnosu na susjedne zemlje.

 

“Agencije za lijekove BiH u periodu 2014.-2016. obavila je znatno manje inspekcijskih nadzora u odnosu na susjedne zemlje. Recimo Hrvatska agencija za lijekove i medicinska sredstva obavila je 609 nadzora nad proizvodnjim lijekova i 1449 provjera kvaliteta lijeka. Postavlja se pitanje da li su lijekovi na bh. tržištu zaista toliko kvalitetni pa nije potreban intenzivniji inspekcijski nadzor, da li je mali broj inspekcijskih nadzora rezultat nedostatka kapaciteta agencije ili možda i mogućih koruptivnih aktivnosti farmaceutskih kompanija prema agenciji”, kazala je Vesna Gavrić iz SOS-a.

 

 Dodala je da monitoring esencijalnih lista lijekova u BiH pokazuje različite metodologije za vođenje evidencije o cijenama lijekova, što otežava , a u nekim slučajevima čini nemogućom komparaciju cijena lijekova.

 

“Neke zdravstvene institucije nisu ni odgovorile na zahtjev za dostavljanje informacija. Monitoring pokazuje različite cijene određenih lijekova u kantonima i entitetima. To ne mora nužno da ukazuje na korupciju, ali fragmentirano tržište, netransparentnost podataka o cijenama i slab inspekcijski nadzor doprinose stvaranju povoljne atmosfere za korupciju”, kazala je Gavrić.

 

Predstavnici Srpskog omladinskog saveza (SOS) iz Brčkog članica je antikoruptivne mreže ACCOUNT i lider je tima zaduženog za “Zdravstvo”.