Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
07. Nov. 2017.
U Sarajevu predstavljena Asocijacija neprofitnih medija
Na početku konferencije istaknuta je uloga i značaj neprofitnih i nezavisnih medija u borbi protiv korupcije, te predstavljeni razultati rada članica Asocijacije: online magazina Žurnal.info, Tačno.net, E-trafika.net, Capital.ba, Buka.com, Mojahercegovina.com

 

Predstavnici Centra za razvoj medija i analizu (CRMA) predstavili su  danas na donatorskoj konferenciji Asocijaciju neprofitih medija koji otkrivaju i istražuju korupciju, nepotizam, zloupotrebu javnih funkcija i devastaciju javnih budžeta. 

 

Na početku konferencije istaknuta je uloga i značaj neprofitnih i nezavisnih medija u borbi protiv korupcije, te predstavljeni razultati rada članica Asocijacije: online magazina Žurnal.info, Tačno.net, E-trafika.net, Capital.ba, Buka.com, Mojahercegovina.com.  

 

Selvedin Avdić, glavni urednik online magazina Žurnal.info, nosioca projekta Asocijacije neprofitnih  medija, predstavljajući rad ovog medija podsjetio je na brojne otkrivene afere korupcije i organizovanog kriminala.

 

“Zbog svoga rada konstantno dobijamo prijetnje, zadnja je stigla prije neki dan, ali nas to nikad nije uplašilo. Bitno nam je da nam se građani javljaju, i da nam prijavljuju korupciju i kriminal. Istraživačke priče medija koji čine Asocijaciju neprofitnih medija imaju bitan uticaj  i uvjeren sam da mogu mijenjati društvenu situaciju na bolje”, kazao je on. 

 

Konferenciji je prisustvovala Maureen Cormack, ambasadorica SAD-a u BiH, predstavnici ambasada, te stranih i domaćih organizacija. Sa konferencije je poručeno da udruživanje neprofitnih medija i zajednički projekti mogu poboljšati medijsku scenu i istraživačko novinarstvo, te doprinijeti borbi protiv korupcije i otkrivanju kriminalnih afera.