Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
08. Dec. 2017.
Potpisan Memorandum o saradnji između ACCOUNT-a i Agencije za javne nabavke
“Pored funkcije koju obnašam ja se smatram i građaninom ove zemlje i bitno mi je da trošenje javnog novca bude trasparentno. Pozvali smo ACCOUNT da učestvuje u izmjenama Zakona o javnim nabavkama i radimo na edukciji sudija i tužilaca."

 U cilju unapređenja sistema javnih nabavki i sprečavanja korupcije u ovoj oblasti danas je u Sarajevu potpisan Memorandum o saradnji izmedju Agencije za javne nabavke BiH (AJN) i Antikorupcijske mreže organizacija civilnog društva U BiH ACCOUNT.


Potpisnici ovog memoranduma,  Eldin Karić,  direktor ACCOUNT-a i Đenan Salčin, vd direktora AJN-a, istakli su važnost saradnje civilnog društva i državnih institucija u borbi protiv korupcije.

 

“Sa Agencijom imamo dobru saradnju i imamo zajedničke konkretne aktivnosti u brobi protiv korupcije. Učestvujemo u izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama u cilju povećanja transparentnosti i sankcionisanja onih koji krše ovaj zakon. Organizacije civilnog društva vrše monitoring sistema javnih nabavki i obavještava javnost. Također, edukacija uposlenih u pravosudnim institucijama nam je jedan od prioriteta”, kazao je Karić.

 

Salčin je rekao da današnje potpisivanje Memoranduma o saradnji predstavlja temelj za još bolju saradnju sa organizacijama civilnog društva.


“Pored funkcije koju obnašam ja se smatram i građaninom ove zemlje i bitno mi je da trošenje javnog novca bude trasparentno. Pozvali smo ACCOUNT da učestvuje u izmjenama Zakona o javnim nabavkama i  radimo na edukciji sudija i tužilaca. Nažalost, dio ljudi iz vlasti možda i ne žele one koji imaju znanje o ovoj oblasti. Moramo promijeniti način razmišljanja, a to se neće destiti dok se ne počnu sankcionisati oni koji krše zakon”, kazao je Salčin.

 

Potpisivanje Memoranduma je organizovano u sklopu ACCOUNT Sedmice borbe protiv korpucije, odnosno dan uoči 9. decembra - Svjetskog dana borbe protiv korupcije.