Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
08. Dec. 2017.
U Mostaru održana diskusija nakon projekcije filma „Pandorina kutija“ i izložbe stripa
„Jedan osumnjičeni se nagodio i platio je odštetu u iznosu od 36.000 KM. Od političara koji se spominju u izjavama Čauševića niko nije odgovarao. Od predmeta sa 14 registratora, svedeno je na samo dva. To govori samo po sebi šta je ostalo od ovog predmeta", rekao je Obrdalj.

 U mostarskom Omladinskom kulturnom centru Abrašević danas je prikazan film TV Žurnal-a „Pandorina kutija“ i otvorena izložba stripa „Biznismeni-patriote“ o nikad do kraja razriješenom slučaju “Pandora”- kriminalu u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) teškom nekoliko milijardi maraka.

 

Zbog pronevjere više milijardi KM uhapšeni bivši direktor UIO Kemal Čaušević, pomoćnik direktora za carine Zdravko Cvjetinović i još 40 osoba. Nakon izjava Čauševića u kojima optužuje političke lidere da su od njega tražili da čini kriminalna djela, dokazni materijal se drastično smanjio, a tužiteljski tim postao znatno manji. Davor Obrdalj, autor filma i novinar TV Žurnal-a, kazao je da je na početku istrage bilo 50 osumnjičenih, a danas su samo tri lica osumnjičena za ovaj kriminal.

 

„Jedan osumnjičeni se nagodio i platio je odštetu u iznosu od 36.000 KM. Od političara koji se spominju u izjavama Čauševića niko nije odgovarao. Od predmeta sa 14 registratora,  svedeno je na samo dva. To govori samo po sebi šta je ostalo od ovog predmeta",  rekao je Obrdalj. 

 

Eldin Karić, direktor Antikorupcijske mreže Account i Centra za razvoj medija i analize (CRM@), kazao je da odnos javnosti prema ovom i sličnim filmovima pokazuje da ovo društvo nije spremno da se suoči sa ovim aferama i njihovim rješavanjem.

 

„Kriminal težak nekoliko milijardi KM i nikad do kraja procesuiran slučaj je dovoljan motiv za rad na ovom filmu. Bojim se da će ovdje doći do promjena tek kada ovaj sistem ne bude više mogao fukcionisati. Također, bojim se da to ne bude povod za druge stvari kao što je to bilo prije 20 godina jer da bi zadržali postojeći kriminal politički lideri su spremni učinit sve“, kazao je Karić.

 

Boris Stapić, autor stripa „Biznismeni-patriote“ je kazao da je strip medij kojem se uvijek može vraćati i da je zbog toga dobar za pokrivanje sivih zona i slučajeva poput „Pandore“.

 

„Ovaj strip ostaje kao dokument vremena u kojem živimo“, kazao je on.

 

Promociji je prisustvovala i Jasminka Bratić, pomoćnica ministra pravosuđa HNK, koja je navela da je Ministarstvo veoma skučeno zakonskim propisima, a da se sve važne odluke donose na višim nivoima vlasti, te dodala: 

 

"Kao građanin mislim da smo kao društvo veoma otupili. Da je previše informacija koje primamo bez završetka. Mnogo situacija gdje je senzacija, kao desiće se nešto, a ne desi se ništa. Sistem pravosuđa se stalno mijenja, nisam neki optimista. I pred penziju sam." 

 

Diskusija posjetilaca nakon završetka filma, otvorila je mnogobrojna pitanja i komentare. A komentar iz publike: "Dok sam gledao film pomislio sam da je ovo udruženi stranački zločinački poduhvat" najbolje oslikava reakcije publike u Mostaru. 

 

Naredne dvije promocije filma "Pandorina kutija" i promocije stripa "Biznismeni patriote" održat će se:

 

SARAJEVO, Historijski muzej 9.12.2017. godine 18:00h

BANJA LUKA, Hotel Jelena 14.12.2017. godine 18:00h

Ulaz je slobodan!

Pored ova tri grada, podjela besplatnih primjeraka stripa biće organizovane u Zenici, Bijeljini, Bihaću i Tuzli.