Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
08. Dec. 2017.
Liste čekanja u bolnicama ohrabruju pacijente da daju mito
Predstavnica SOS-a Vesna Gavrić je kazala da je monitoringom obuhvaćeno 27 zdravstevnih ustanova, četiri klinička centra i 23 bolnice širom BiH.

 Srpski omladinski centar (SOS), lider Account Monitoring tima "Zdravstvo”, danas je na konferenciji za medije u Brčkom predstavio rezultate monitoringa listi čekanja u zdravstvenim ustanovama u BiH i rezultate ankete pacijenata sa ciljem istraživanja percepcije građana o korupciji u ovoj oblasti.

 

Predstavnica SOS-a Vesna Gavrić je kazala da je monitoringom obuhvaćeno 27 zdravstevnih ustanova, četiri klinička centra i 23 bolnice širom BiH.

 

„Uvrštavanjem pacijenata na liste čekanja ugrožavaju se njihova prava te može biti i pritisak na pacijente da daju mito za zdravstvenu uslugu. U 13 od 16 zdravstvenih institucija koje su odgovorile na zahtjev za pristup informacijama, postoje liste čekanja za 26 zdravstvenih usluga. Određene usluge se najčešće čeka od sedam do deset mjeseci i to uglavnom za ultrazvuk srca, mamografiju, CT, operaciju katarakte, kolor dopler...“, kazala je Gavrić.

 

Anketa  pacijenata pokazuju da čak 11 odsto građana ne zna da je davanje mita krivično djelo, te da je jednak broj ljudi (31 odsto) koji bi radije dali mito za izvršenje zdravstvene usluge, kao i onih koji bi prijavili korupciju. Veliki broj ispitanih pacijenata je potvrdilo da je do sada pružilo mito zdravstvenom radniku. Monitoring i anketa su realizovani u okviru Account sedmice borbe protiv korupcije.