Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
12. Dec. 2017.
REGIONALNA KONFERENCIJA POVODOM MEĐUNARODNOG DANA BORBE PROTIV KORUPCIJE: Priče utemeljene na činjenicama mogu dovesti do promjena
Regionalna konferencija poseban fokus stavlja na pitanja vladavine prava i sukoba interesa, stanje implementacije antikorupcijskih politika u Bosni i Hercegovini, te iskustva i dobre prakse borbe protiv korupcije u zemljama Zapadnog Balkana

Više od 100 učesnika iz zemlje i regiona, predstavnika diplomatskih misija u Bosni i Hercegovini, diskutuje danas o borbi protiv korupcije na Regionalnoj konferenciji koju su organizovali APIK, Transparency International i Antikorupcijska mreža u BiH ACCOUNT.

“Konferencija je šansa da procjenimo dostignute rezultate tokom godine, identifikujemo propuštene prilike  i iskoristimo naučene lekcije u planiranju narednih koraka. Mreža ACCOUNT je objavila 543 istraživačka novinarska teksta i objavila osam dokumentarnih istraživačkih filmova o korupciji. Dokazali su da priče utemeljene na činjenicama mogu dovesti do promjena”, ocjenila je Maureen Cormack, ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Cormack je istakla i druge aktivnosti i ostvarene rezultate Mreže ACCOUNT, poput učešća u izradi  Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u Republici Srpskoj.

Regionalna konferencija poseban fokus stavlja na pitanja vladavine prava i sukoba interesa, stanje implementacije antikorupcijskih politika u Bosni i Hercegovini, te iskustva i dobre prakse borbe protiv korupcije u zemljama Zapadnog Balkana.  

“Europska Unija snažno podržava inicijativu grupe parlamentaraca, koji su pripremili i 1. novembra u parlamentarnu proceduru uputili prijedlog izmjena i dopuna Zakona o sukobu interesa. Usvajanje novog zakona doprinijeće značajno snažnijoj borbi protiv korupcije i punoj implementaciji GRECO preporuka”, poručio je Lars – Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU.

Učesnicima su se obratili i Edward Ferguson, ambasador Velike Britanije u BiH, Srđan Blagovčanin, predsjedavajući Odbora direktora Transparency International u BiH,  Hasim Šabotić, direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije i
Eldin Karić, direktor Antikorupcijske mreže u BiH – ACCOUNT-a.

“Institucije u Bosni i Hercegovini vrlo malo, ili nimalo, rade na borbi protiv korupcije. Ne zato što ne znaju šta i kako treba raditi, nego zbog toga što to ne žele ovdašnje političke elite koje vode ovu zemlju”, ocijenio je Eldin Karić, direktor Antikorupcijske mreže u BiH – ACCOUNT.