Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije
13. Dec. 2017.
AMERIČKA AMBASADORICA MAUREEN CORMACK: Akteri u BiH ništa ne rade na implementaciji međunarodnih preporuka
Cijenim rad koji su ACCOUNT i Transparency International uložili i koji će nastaviti ulagati u ovoj oblasti, a Vlada SAD-a će nastaviti podržavati BiH u ovim naporima. Podržavamo napore civilnog društva unutar vladinih institucija na razvoju jakih, transparentnih mehanizama da poboljšaju pravni okvir BiH na suzbijanju korupcije i pruže podršku i zaštite građane koji istupe i prijave korupciju u javnom sektoru. Zato što je zaustavljanje i preveniranje korupcije presudno da bi Bosna i Hercegovina bila stabilna, prosperitetna zemlja koja pruža jednake mogućnosti svim svojim građanima
Američka ambasadorica Nj.E. Maureen Cormack

Ambasadori Wigemark, Ferguson i Hohmann, g. Šabotiću, prijatelji iz Transparency Internationala i ACCOUNT-a, uvaženi gosti,

Zadovoljstvo mi je što sam danas ovdje da proslavimo godišnjicu Konvencije Ujedinjenih nacija protiv korupcije i potvrdim posvećenost Vlade Sjedinjenih Američkih Država u borbi protiv korupcije u Bosni i Hercegovini.

Današnja konferencija je šansa da procijenimo napredak koji je postignut tokom prošle godine, da prepoznamo propuštene prilike i primjenimo naučene lekcije dok planiramo naše naredne korake. I preporučujem da postavimo visoke ciljeve za sljedeću godinu. Razlog je to što smatram da se, uprkos svim našim naporima, korupcija na najvišem nivou pogoršala i treba je shvatiti veoma ozbiljno svako kome je stalo do budućnosti ove zemlje.

Postignuća hrabrih novinara

Ipak, ponosna sam na napredak koji smo ostvarili u nekim oblastima u protekloj godini. Svi smo vidjeli da u BiH ima veoma hrabrih novinara.

Priče o korupciji koje oni otkrivaju, istražuju i o kojima informišu svoje sugrađane traže hrabrost i odlučnost i mnogo napornog rada. Za ovu vrstu posla je također neophodan integritet. I ljubav prema svojoj zemlji i beskrajna potreba da se svojim sugrađanima kaže istina. Nadam se da se građani BiH ponose ovim hrabrim istraživačkim novinarima.

Samo je Mreža ACCOUNT objavila 543 istraživačke priče i osam istraživačkih filmova kojima otkriva korupciju u nekoliko javnih sektora. Dokazali su da, ako pišete na osnovu činjenica, može doći do promjene. Oni pomažu građanima da odluče šta je prihvatljivo – i odbace ono što nije. Priča o političarima koji su prodavali radna mjesta u vodećoj javnoj kompaniji je dovela do hapšenja nekoliko visoko rangiranih političkih dužnosnika. Priča koja je otkrila nezakonite aktivnosti u građevinskim nabavkama rezultirala je time da najveći investitor zahtjeva novu proceduru javnih nabavki.

Svaka priča ne pokreće direktnu akciju. Ipak, sve više i više novinara se stavlja u poziciju zaštitnika običnog čovjeka, žene i djeteta u BiH. Oni budno prate radnje javnih ličnosti i institucija i drže ih odgovornima prema visokim standardima koje svi mi imamo. I javno izvještavaju o njihovim djelima kada prekrše zakletvu datu javnosti.

Usvajanje Zakona o zaštiti prijavitelja korupcije u RS

Još jedno postignuće tokom protekle godine je došlo iz Republike Srpske, usvajanjem entitetskog Zakona o zaštiti prijavitelja korupcije.

Pohvalna je činjenica da je Ministarstvo pravde RS sarađivalo sa civilnim društvom na izradi i usvajanju zakona kojim se štite nedužni građani koji vide i žele da prijave djela korupcije.  

Prostor za poboljšanja

Ova postignuća treba spomenuti. Ali svi mi znamo da možemo bolje i da moramo bolje. Saradnja između civilnog društva i vladinih institucija uključenih u implementiranje antikorupcijskih politika je češća, ali još mnogo treba raditi.

Američki investitori nam kažu da su ovdje suočeni sa mnogim preprekama, kao što su korupcija, netransparentne javne nabavke, nepredviđeni troškovi koji na njih mogu uticati bilo gdje, od opštinskog, preko kantonalnog i entitetskog do državnog nivoa. Tek kada strani investitori vide da BiH preduzima ozbiljne korake da se izbori sa problemom korupcije, biće spremniji da investiraju ovdje, znajući da su njihove investicije bezbjedne.

Da bi se ovo postiglo, vlada mora prepoznati i razmotriti prijedloge koji dolaze iz nevladinog sektora, uključujući poslovne i neprofitne organizacije. Ovi akteri su vrijedni izvori ekspertize i oni bi trebali biti partneri u reformskom procesu.

Još uvijek nismo stigli do toga. Civilno društvo, uključujući i privatni sektor, je još uvijek izostavljeno iz procesa donošenja politika. Nedavno potpisivanje Sporazuma o saradnji sa civilnim društvom je znak da vlada u BiH prepoznaje ovo pitanje i nadam se da će novi sporazum voditi do promjene.

Borba protiv korupcije i jačanje vladavine zakona su važni zahtjevi Reformske agende EU i moj kolega, Ambasador Wigemark će više govoriti o tome. Akteri u BiH su se složili i dali svoju podršku ovim principima. Ali, najvećim dijelom nisu djelovali. Ništa ne rade na implementaciji međunarodnih preporuka, kao što su GRECO, o sukobu interesa, finansiranju političkih stranaka, o sudskom integritetu – a lista se nastavlja.

Trenutno, jedan od najvažnijih antikorupcijskih zakona, novi Zakon o sukobu interesa na državnom nivou, je u Parlamentu na razmatranju. Usvajanje ovog novog zakona će biti važan korak za kredibilitet antikorupcijskih nastojanja BiH na njenom putu ka EU.

Ovo je zlatna prilika za članove Parlamenta da pokažu svoju stvarnu privrženost principima odgovornosti i transparentnosti. Pozivam sve političke aktere da daju primjer za budućnost BiH i usvoje ovaj novi Zakon o sukobu interesa.

Izazovi ispred nas

Osim usvajanja važnih reformi, neprilični pritisci i politički utjecaj u pozadini moraju prestati. Takvi pritisci i utjecaj su sveprisutni i ostavili su ožiljke u prošloj godini.

Vidimo da slučajevi korupcije nestaju i nikada ne dođu do suda zbog političkih dogovora u pozadini.

Dok VSTV razmatra imenovanje novog državnog tužioca, neophodno je da na tu poziciju, po prvi put, bude imenovan neko ko kasnije neće morati biti disciplinski uklonjen.

Vidimo da političke stranke zastrašuju nezavisne novinare koji otkrivaju djela korupcije i Vlada SAD-a ove prijetnje uzima ozbiljno. Nezavisno novinarstvo i aktivno civilno društvo su stubovi demokratskog i prosperitetnog društva kojem BiH teži. Kada oni ne mogu raditi svoj posao, demokratija trpi i svi moramo djelovati.

Cijenim rad koji su ACCOUNT i Transparency International uložili i koji će nastaviti ulagati u ovoj oblasti, a Vlada SAD-a će nastaviti podržavati BiH u ovim naporima. Podržavamo napore civilnog društva unutar vladinih institucija na razvoju jakih, transparentnih mehanizama da poboljšaju pravni okvir BiH na suzbijanju korupcije i pruže podršku i zaštite građane koji istupe i prijave korupciju u javnom sektoru. Zato što je zaustavljanje i preveniranje korupcije presudno da bi Bosna i Hercegovina bila stabilna, prosperitetna zemlja koja pruža jednake mogućnosti svim svojim građanima. Hvala.