Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
Rezultati istraživanja ACCOUNT Monitoring tima
16. Jan. 2018.
Svaka treća bh. institucija krši zakon o zaštiti "zviždača"
49% bh.institucija nema na web stranici obrazac za prijavu korupcije, a 83% nema kontakt za prijavu korupcije

Zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH propisuje donošenje i dostupnost/objavu  Pravilnika o prijavljivanju korupcije i na web stranici i na oglasnoj ploči institucije. Ova zakonska obaveza je dodatno ojačana i prijetnjom izricanja novčane kazne, u iznosu od 10.000 – 20.000 KM. Uprkos zakonskim odredbama, 27% bh.institucija nema javno dostupan Pravilnik o prijavljivanju korupcije, pokazalo je istraživanje ACCOUNT monitoring tima “zaštita zviždača”.
Istraživanje ACCOUNT Monitoring tima pokazuje i da  49% bh.institucija nema na web stranici obrazac za prijavu korupcije, a 83% bh.institucija nema kontakt za prijavu korupcije. Tužilaštvo BiH je tokom 2017. godine registrovalo 198 prijava korupcije, od kojih je 117 još uvijek neriješeno.
Monitoring implementacije Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH proveo je Centar za razvoj civilnog društva (CRCD) iz Doboja, lider ACCOUNT Monitoring tima “zaštita zviždača”, u saradnji sa članicama tima: Centrom za razvoj omladinskog aktivizma (CROA) iz Sarajeva, Udruženjem “Justicia” iz Srebrenika,  Udruženjem REZ iz Tešnja, Udruženjem ToPeer iz Doboja i organizacijom Stop Mobing iz Trebinja.
Preuzmite rezultate  istraživanja ACCOUNT Monitoring tima ovdje.