Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
19. Jun. 2018.
GOVOR AMERIČKE AMBASADORICE MAUREEN CORMACK: Građani ne vide korupciju u javnim nabavkama, ali je osjete
Način da se uklone mogućnosti za zloupotrebe jeste da se svaka nabavka učini istinski javnom – kroz sistem elektronskih nabavki – i postaviti previsoke uloge za korupciju – sa striktnim nadzorom i kaznama

Ambasadore Wigemark, direkore Salčin, cijenjeni gosti iz organizacija civilnog društva. Čast mi je biti s Vama ovdje i biti dio ove Konferencije.

Dozvolite mi da kažem da mi je zadovoljstvo što su ovaj događaj zajedno organizovali Agencija za javne nabavke i civilno društvo. Ovo pokazuje visok nivo povjerenja i zrelosti u saradnji između stručnjaka iz vladinog i nevladinog sektora.

Želim pohvaliti rukovodstvo Agencije za javne nabavke zbog njihovog progresivnog pristupa i uključivanja stručnjaka iz civilnog sektora u Radnu grupu za poboljšanje Zakona o javnim nabavkama. Na taj način je proces izmjene Zakona postao inkluzivniji i profesionalniji i predstavlja dobar početak za poboljšanje Zakona. Nadam se da Zakon uskoro biti usvojen.

Kršenja Zakona o javnim nabavkama

Javne nabavke su najčešće navođeni problem u kontekstu sistemske korupcije. Ovo je uglavnom zbog toga što javne nabavke čine najveći dio ekonomske aktivnosti u ovoj zemlji. Korupcija u javnim nabavkama se mjeri milionima.

Drugi najčešći oblik kršenja Zakona o javnim nabavkama je sukob interesa. Zbog slabog pravnog okvira i slabog nadzora, javne nabavke u BiH se koriste za bogaćenje politički privilegovanih pojedinaca. Ovo je kršenje povjerenja javnosti, ali i kriminal, jer se dodjeljuju ugovori neodgovarajućim kompanijama što predstavlja zloupotrebu javnih sredstava.

Ja znam da građani ne vide iz prve ruke korupciju u javnim nabavkama, ali je osjete. Osjete je kroz lošu ekonomiju, nedostatak radnih mjesta i loš kvalitet socijalnih službi.

Civilno društvo i mediji: Dio rješenja

Vlada SAD-a podržava organizacije civilnog društva i novinare istraživače zato što oni predstavljaju građane. Oni čine dobro građanima kada zahtijevaju veću transparentnost i odgovornost u sistemu javnih nabavki ove zemlje. Oni su glas građana i vrijedan izvor ekspertize i spremni su da budu partner vlade u reformskom procesu.

Vrijeme da se djeluje i uklone mogućnosti za zloupotrebu

Progres u Bosni i Hercegovini je zaustavljen neadekvatnim pravnim rješenjima i manjkom transparentnosti u javnim nabavkama.

Način da se uklone mogućnosti za zloupotrebe jeste da se svaka nabavka učini istinski javnom – kroz sistem elektronskih nabavki – i postaviti previsoke uloge za korupciju – sa striktnim nadzorom i kaznama.

Uvođenjem sistema elektronskih aukcija Agencija za javne nabavke je smanjila početne troškove javnih nabavki za 9,3 miliona u prošloj godini. Ovo je znak da sistemi elektronske vlade ne samo da povećavaju transparentnost vladinih sistema, već su i odličan način da se uštede javna sredstva.

Ključ je politička volja da se poboljša pravni i institucionalni okvir i saradnja između političkih aktera, nezavisnih tijela i civilnog društva. Danas ovdje vidimo rezultate takve volje i saradnje. Njihov rad označava veliki zajednički korak ka uklanjanju nepriličnih utjecaja i aktivnosti onih od kojih očekujemo da objektivno i nepristrasno primjenjuju zakon.

Nadam se da je ova Konferencija još jedan korak naprijed u ovom procesu.

Vlada Sjedinjenih Američkih Država će podržati institucije BiH, kompanije, civilno društvo, istraživačke novinare i druge hrabre i odlučne pojedince u njihovim iskrenim nastojanjima da spase javno finansiranje iz ruku onih koji ostvaruju ličnu korist i da poboljšaju živote ljudi u Bosni i Hercegovini.