Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
PREDSTAVLJENI REZULTATI MONITORINGA U SEKTORU ZDRAVSTVA
25. Sep. 2018.
Prividna transparentnost nabavki lijekova
Od 51 zdravstvene ustanove i institucije na entitetskom i kantonalnom nivou, za 22 nema podataka na Portalu javnih nabavki. Samo 25% nabavki se odnosi na lijekove, opremu i materijale, odnosno na nabavke od kojih građani imaju neposrednu korist

Fondacija za razvoj i demokratiju (FRD), lider ACCOUNT Monitoring tima u sektoru zdravstva, predstavila je danas u Sarajevu rezultate monitoringa procesa nabavki zdravstvene opreme, materijala i lijekova 51 zdravstvene ustanove/institucije. Istraživanjem je obuhvaćeno 12 ministarstava, 37 zavoda  i dva fonda iz oblasti zdravstva na entitetskim i kantonalnim nivoima.

Rezultati između ostalog pokazuju da  22 zdravstvene institucije/ustanove nemaju na Portalu javnih nabavki dostupne podatke o nabavkama; tokom  2016. i 2017. godine sklopljeno je  ukupno 11.967 ugovora, od kojih se 3.176 odnosi na nabavku lijekova, medicinskih materijala i opreme;  217.244.259,53 KM iznosi ukupna vrijednost dodijeljenih ugovora; a najveći broj ugovora dobila je kompanija Phoenix Pharma d.o.o. -  ukupno 503 ugovora.


“Javne nabavke lijekova, zdravstvene opreme i materijala nisu transparentne, budući da pojedinih zdravstvenih institucija uopšte nema u bazi Portala javnih nabavki kao ugovornih organa, pojedine ustanove i institucije ne objavljuju sve ugovore koje su dodijelili, a pojedine ne objavljuju ugovore uopšte. Indikativan je i podatak da se samo oko 25% potpisanih ugovora odnosilo na nabavku lijekova, materijala i opreme, odnosno na nabavke od kojih građani imaju neposrednu korist. U RS  smo zabilježili porast od preko 900% u ukupnoj vrijednosti potpisanih okvirnih sporazuma, a od ukupnog broja direktnih sporazuma u BiH, čija je ukupna vrijednost 856.301 KM, najveći broj je dodijeljen u Federaciji BiH – 442.077 KM” - kazala je Stela Vasić iz FRD.

FRD je realizovao aktivnost u okviru programa Antikorupcijska mreža u BiH- ACCOUNT, u saradnji sa Srpskim omladinskim savezom iz Brčkog.