Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
Uhapšen Neđo Ilić, generalni direktor “Šuma Srpske”
08. Okt. 2012.
Volio je fudbal, Grawe osiguranje, limuzine i šumsku mehanizaciju
Dok je vladao “Šumama”, Ilić je finansijski veoma izdašno pomagao seoski nižerazredni klub koji je za samo nekoliko godina, o čemu je Žurnal već pisao, od najnižeg ranga takmičenja fudbalskog Zapada RS stigao do Prve lige Republike Srpske

 Neđo Ilić, bivši generalni direktor “Šuma Srpske” i donedavni pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske, lišen je slobode nakon što se javio na informativni razgovor u Centar javne bezbjednosti Banja Luka. Ilić je na informativni razgovor došao sam, bez pratnje policije, da bi mu rješenje o lišavanju slobode bilo predato naknadno.

USPON CRVENE ZEMLJE

Ilić se u istrazi sumniči za zloupotrebu službenog položaja u vrijeme dok je bio na čelu javnog preduzeća “Šume Srpske”. Glavni krak istrage seže ka Srpcu i Fudbalskom klubu “Crvena Zemlja” (iz Nove Vesi) čiji se i uspon i pad vežu za Neđu Ilića, ali i bivšeg ministra sporta Republike Srpske Proku Dragosavljevića.

Dok je vladao “Šumama”, Ilić je finansijski veoma izdašno pomagao seoski nižerazredni klub koji je za samo nekoliko godina, o čemu je Žurnal već pisao, od najnižeg ranga takmičenja fudbalskog Zapada RS stigao do Prve lige Republike Srpske. Uporedo sa “Šumama”, kesu su pred Crvenom zemljom driješili i u ministarstvu porodice omladine i sporta. Za samo tri godine Proko Dragosavljević je u klub iz svog sela slio 160 000 maraka iz budžeta. Klub je dobio novu tribinu sa oko 250 mjesta, a igrači kluba su mahom bili na platnom spisku “Šuma” Republike Srpske.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova priznaju da je akcija usko povezana sa usponom srbačkog fudbalskog kluba, ali uvjeravaju da to nije jedini segment istrage Ilićeve vladavine u ovom Javnom preduzeću.

“Žurnal” saznaje, istraga se bavi i rasprodajom mehanizacije “Šuma”, ali i osiguravanjem svih radnika javnog preduzeća kod jedne privatne osiguravajuće firme (Grawe), za šta je kao protivuslugu Ilić dobio luksuzni automobil.

Zanimljivo, u banjalučkom Okružnom tužilaštvu, u čiju nadležnost će biti predat bivši generalni direktor “Šuma”, nisu imali pojma da se protiv Ilića vodi istraga. Istragu, očigledno sprovodi isključivo MUP RS.

KOROV NA STADIONU

Aleksandar Džombić, predsjednik Vlade Republike Srpske, šturo je komentarisao lišavanje slobode Neđe Ilića. U svom stilu pozvao je nadležne institucije da rade svoj posao i ne otkrivaju previše detalja koji bi mogli da štete istrazi.

Previše detalja koji bi dospjeli u javnost Aleksandru Džombiću i vladajućem SNSD-u prije svega, definitivno ne bi išlo u prilog. Upravo Aleksandar Džombić i SNSD su aminovali Ilićevo imenovanje za pomoćnika ministra poljoprivrede Republike Srpske nakon što je razriješen dužnosti generalnog direktora “Šuma”. Iako je Ilić za svoje vladavine u “Šumama” napravio ogromne dugove i iako su njegovo direktorovanje pratile mnoge afere, između ostalog i ta oko fudbalskog kluba iz Nove Vesi kod Srpca.

Fudbalski klub Crvena zemlja u čiji nagli razvoj su svojski tuđe pare ulagali i Neđo Ilić i Proko Dragosavljević više ne postoji. Nakon što su Srpčani izgubili dva glavna finansijera jednostavno nisu izdržali teret takmičenja u Prvoj ligi, nije im uspio ni pokušaj fuzije sa nekoliko drugih klubova pa je klub prestao da funkcioniše.

Teren i tribina sa oko 250 sjedećih mjesta u koje je godinama ulagano iz budžeta Srpske napušteni su i zarasli u korov. Sudbina kluba polako možda stiže i ljude koji su direktno odgovorni za njegovo propadanje.

(zurnal.info)