Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
SRĐAN BLAGOVČANIN, DIREKTOR "TRANSPARENCY INTERNATIONALA BIH"
12. Okt. 2012.
Srž je borba protiv političke korupcije
Izvršni direktor "Transparency Internationala BiH" (TIBiH) Srđan Blagovčanin kazao je u intervjuu za "Dnevni avaz" da je izvještaj Evropske komisije o napretku BiH, koji je predstavljen u Briselu, pokazao da je korupcija u BiH i dalje ključni problem
Blagovčanin: Na pomolu devastacija postojećih zakona (Foto: Avaz)

Izvršni direktor "Transparency Internationala BiH" (TIBiH) Srđan Blagovčanin kazao je u intervjuu za "Dnevni avaz" da je izvještaj Evropske komisije o napretku BiH, koji je predstavljen u Briselu, pokazao da je korupcija u BiH i dalje ključni problem.

Blagovčanin potcrtava da je malo toga učinjeno u odnosu na prošlogodišnji izvještaj koji je, također, bio negativan po BiH, a u kojem je korupcija apostrofirana kao ključna za bilo kakav daljnji napredak.

Ostaju problemi


- Jasna borba protiv korupcije prioritet je za BiH. U izvještaju decidirano piše da bh. institucije nisu napravile stvarni iskorak na suzbijanju korupcije. Određeni iskorak je prisutan, ali suštinska pitanja ostaju. Ona su i dalje tu. Ništa se ne poduzima - kaže on.

Koji će biti najveći prigovor bh. vlastima iz Brisela u pogledu korupcije? 

- Najvažnije je procesuiranje korupcije. To su dokazi Evropskoj komisiji, zvaničnom Briselu, koji traži od BiH potvrdu one deklarativne spremnosti političkih elita da su spremne otvoreno ući u borbu protiv korupcije. Drugo, konstantno ignorisanje neprocesuiranja političke korupcije, što je apostrofirano i u prošlom izvještaju, veoma je bitno, srž svega. 

Međunarodni zvaničnici u BiH već mjesecima upozoravaju da je korupcija glavni problem u BiH. Imaju li bh. vlasti dovoljno snage da se uhvate ukoštac s ovim problemom koji je itekako prisutan u BiH?


- Mislim da, osim deklarativne, politička volja u BiH ne postoji za borbu protiv korupcije. To je činjenica, jer u proteklih deset godina nismo mogli vidjeti nešto što bi ukazivalo niti potvrdilo stalnu spremnost političkih partija da poduzmu reforme koje bi vodile smanjenju korupcije. Korupcija u BiH godinama se apostrofira kao jedan od najvećih problema, ali, jednostavno, rezultati borbe u kontinuitetu izostaju. 

Uvesti nadzor

Kako se odlučnije boriti s korupcijom u BiH ako imamo državne firme poput "BH Telecoma" koje uz pomoć pojedinih političara i direktora ove kompanije već godinama redovno štimaju poslove firmama čiji su suvlasnici i na taj način svjesno uzimaju novac od države? Je li to jasan primjer korupcije?

- Nisu mi poznati detalji konkretnog slučaja kada je u pitanju "BH Telecom". Ali, mogu reći da, generalno, poseban problem predstavljaju javna preduzeća koja su godinama služila i služe političkim partijama i pojedincima za izvlačenje ogromnih finansijskih sredstava. To je prioritet koji treba pod hitno rješavati. Svima je poznato da se tu postavljaju direktori po stranačkim kriterijima. Mora postojati adekvatan nadzor u tim firmama. Ta praksa mora biti prekinuta, jer je to očigledan gubitak za državu.


(Avaz)