Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
TUZLA: Info sesija Accounta
12. Okt. 2012.
Pet hiljada maraka za penziju
Predstavljajući aktivnosti u borbi protiv korupcije predstavnici Interprimusa iz Tuzle ukazali su na problem penzionera koji moraju imati pet hiljada maraka kako bi dobili ono što im pripada, a kada je njihova organizacija predstavla u javnosti konkretne slučajeve počele su im stizati prijetnje

-Sjajno bi bilo kada bi Account proizveo da se mnogima u Bosni i Hercegovini počnu tresti gaće – poručio je Enver Sarvan iz modričkog Nezavisnog biroa na današnjoj info sesiji Accounta u Tuzli gdje su predstavnici nevladinih organizacija i institucija sa područja Tuzlanskog kantona upoznati sa budućim radom antikorupcijske mreže organizacija civilnog društva u BiH.

 

On vjeruje da nevladine organizacije samo u suradnji sa drugim nevladinimorganizacijama, ali i javnim institucijama mogu napraviti promjene po pitanju borbe protiv korupcije.

 

Predstavljajući aktivnosti u borbi protiv korupcije predstavnici Interprimusa iz Tuzle ukazali su na problem penzionera koji moraju imati pet hiljada maraka kako bi dobili ono što im pripada, a kada je njihova organizacija predstavla u javnosti konkretne slučajeve počele su im stizati prijetnje.

 

-Korupcija u penzionom sistemu u Federaciji BiH direktno utiče na živote hiljada ljudi jer ako nemate pet hiljada maraka u džepu čekat ćete godinama ono što vam pripada – rekla je aktivistica Interprimusa Mirjana Kramar.

 

Učesnici na infosesiji su utvrdili da Account zadovoljava tri bitna faktora u daljnjoj antikorupcijskoj borbi jer, kako kažu, potreban je neko ko će predvodiiti zajedničke aktivnosti, neko ko će povezati aktera i vršiti pritisak na političare koji donose odluke.

 

Da to uvijek nije jednostavno najbolje ilustruje primjer aktivista Forum iz Gračanica. Medij ove organizacije, Gračaničke novine u realnoj su opasnosti da izgube donacije samo zboog toga što su kritikovali načelnika Gračanice. Oni smatraju kako je neophodno vršiti pritisak na sudije i tužilaštvo jer, kako kažu, procesuiranje političara iz vrha vlasti koji su učestvovali u korupciji uticalo bi da oni na nižim nivoima sa strahom ulaze u avanturu korupcije.

 

Među učesnicima današnje info sesije u Tuzli bilo je i predstavnika institucija sistema koji su zajedno sa aktivistima nevladinog sektora zainteresirani da se uključe u antikorupcijsku mrežu.