Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
ACCOUNT U BRČKOM
16. Okt. 2012.
Vlada ima pare za borbu protiv korupcije, čekaju se projekti
Veliki broj nevladinih organizacija pokazao je spremnost za suradnju ističući kako sami ne mogu ostvariti željene rezultate u ovoj, kako kažu, neravnopravnoj borbi

Vlada Distrikta Brčko izdvojila je, u budžetu, sredstva namijenjena projektima u vezi s borbom protiv korupcije za koja je aplicirala samo jedna nevladina organizacija, što je pokazatelj da bi, u segmentu koordinacije između svojih članica, Antikorupcijska mreža u BiH ACCOUNT mogla imati važnu ulogu, zaključeno je na informativnoj sesiji Mreže održanoj u Brčkom u utorak.

Glavni tužilac Tužiteljstva Brčko distriktaZekerija Mujkanović istakao je da korupciju ne treba pomatrati kao isključivu djelatnost tužilaca i policije nego da je to problem društva u cjelini i da aktivnosti treba usmjeriti na animiranje javnosti da se uključi u Antikorupcijsku mrežu.

Predsjednik Suda Brčko distrikta JadrankoGrčić zaključio je da pažnju treba posvetiti donosiocima zakona jer oni su ti koji kreiraju ambijent potreban za borbu protiv korupcije.

Veliki broj nevladinih organizacija pokazao je spremnost za suradnju ističući kako sami ne mogu ostvariti željene rezultate u ovoj, kako kažu, neravnopravnoj borbi.

Pored predstavnika Tužlaštva, Suda i policije Brčko distrikta, sastanku su prisustvovali predstavnici članovi sindikata i nevladinih organizacija, predstavnici zdravstva i medija iz Distrikta Brčko, Bijeljine, Odžaka, Orašja, Domaljevca i Šamca.

Naredna info-sesija Antikorupcijske mreže u Bosni i Herceegovini zakazana je za 19. oktobar u Livnu.