Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
Vada FBiH priprema novi zakon
19. Okt. 2012.
Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala

U Federaciji Bosne i Hercegovine u pripremi je zakon o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala. 

Njegov nacrt je utvrdila Federalna vlada i proslijedila ga u parlamentarnu proceduru. 

Predstoji rasprava u Parlamentu. 

„U ovom trenutku evidentna je potreba da se problemu korupcije, organizovanog i drugih oblika teškog kriminala priđe znatno odlučnije, organizovanije i spremnije nego dosad. To se može i jačanjem tužilačkih i sudskih kapaciteta u FBiH kojima treba osigurati adekvatne pretpostavke za efikasnije suzbijanje ovih pojava“, obrazložila je Vlada. 

Nekoliko je značajnih razloga za donošenje zakona, među njima posebno  stvaranje institucionalnih i drugih pretpostavki za učinkovitije suzbijanje svih oblika korupcije, organiziranog, međukantonalnog i teških oblika privrednog kriminala.

Riječ je i o unutarnjem usuglašavanju sistema kaznenog pravosuđa u BiH, na čemu insistiraju Evropska unija i Venecijanska komisija, obrazloženo je. 

Nacrtom zakona se uređuje osnivanje, ustrojstvo, nadležnost, ovlasti i način rada posebnih odjela za suzbijanje korupcije, organiziranog i međukantonalnog kriminala, pri Federalnom tužilaštvu i Vrhovnom sudu.

Posebni odjel tužilaštva je nadležan za istražne radnje i kazneni progon počinitelja korupcije, organiziranog i međukantonalnog kriminala te za postupanje kao tijelo kaznenog progona u slučajevima postojanja osnova sumnje da su počinjena kaznena djela.

Posebni odjel suda je nadležan na teritoriju FBiH za postupanje u predmetima za kaznena djela za koja je kazneni progon poduzeo posebni odjel Tužiteljstva.

Kako je predviđeno Nacrtom zakona, u njegovu nadležnost će potpadati sva krivična djela koja je počinila skupina za organizirani kriminal, djela primanja i davanja dara i drugih oblika koristi, protivzakonito posredovanje, zloupotreba položaja i ovlasti, odavanje službene tajne i krivotvorenje službene isprave.

Na spisku nadležnosti posebnog odjela Tužilaštva su i krivična djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, ukoliko je ovo krivično djelo počinjeno na području dva ili više kantona, pranja novca, ukoliko je prikrivena ili ostvarena imovinska korist veće vrijednosti, zloupotrebe u stečajnom postupku i privrednom poslovanju, zloupotrebe u postupku privatizacije, spečavanja službene osobe u vršenju službene radnje, napada na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, sprečavanje dokazivanja, povrede tajnosti postupka i odavanje zaštićenog svjedoka.

Uređen je i način izbora posebnog federalnog tužioca za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala, njegovog zamjenika i tužioca u posebnom odjelu tužilaštva.

Definiraju se i suradnja tijela uprave, upravnih organizacija i drugih tijela, pravnih osoba i osoba s posebnim odjelom Tužilaštva te ovlasti tog odjela spram rada kantonalnih tužiteljstava, obrazloženo je iz Vlade.

(Fena)