Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
Anketni rezultati na univerzitetima
01. Nov. 2012.
Zbog korupcije zabrinuto 95 posto studenata u BiH
Interesantno je da je više od 70 posto ispitanika reklo da je krivica za pojavu korupcije u obrazovanju na obje strane do akademskog osoblja i do studenta

Od hiljadu anketiranih studenata na osam univerziteta u Bosni i Hercegovini, njih 95 posto iskazalo je zabrinutost zbog korupcije na visokoškolskim ustanovama, rekla je jučer u Istočnom Sarajevu voditeljica projekta “Borba protiv korupcije u obrazovanju”Ljiljana Zita. 


Ona je na uručivanju zahvalnice Univerzitetu u Istočnom Sarajevu za saradnju na provođenju ovog projekta istakla da studenti korupciju prepoznaju u načinu polaganja ispita, obavezujućoj kupovini knjiga profesorakodkojeg polažu ispit te nemogućnosti da ostvare pravo na informaciju vezano uz ispite. Interesantno je da je više od 70 posto ispitanika reklo da je krivica za pojavu korupcije u obrazovanju na obje strane do akademskog osoblja i do studenta, što je sjajan i pošten odgovor naglasila je Zita, javlja Srna. 


Ona je istakla da činjenica da nema krivičnih presuda ne znači danema korupcije u obrazovanju te da vjeruje da je mali brojkorumpiranih ljudi na fakultetima, zbog kojihne trebajuispaštati savjesni i pošteni profesori. Korupcija je prisutna u svakoj pori društva u BiH, pa tako i u obrazovanju, ali je država ta koja bi trebala sprečavati takve pojave ocijenila je Zita.


(Dnevni avaz)