Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
Zajednički stav
05. Nov. 2012.
Dogovorena saradnja Federalne vlade i NVO sektora u borbi protiv korupcije

U prostorijama Federalnog ministarstva pravde u Sarajevu danas je održan sastanak predstavnika Vlade Federacije BiH i predstavnika nevladinih organizacija, na kojem je definirana suradnja u izradi propisa iz oblasti borbe protiv korupcije obuhvaćenih Općim planom borbe protiv korupcije. 

Uime Vlade Federacije na sastanku su sudjelovali federalni ministar pravde Zoran Mikulić, stručni savjetnik za normativno pravne poslove Sanin Pačariz i savjetnik premijera Federacije BiH Jasenko Muharemagić, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH. 

Sastanku su uime nevladinih organizacija prisustvovali koordinator Centra za odgovornu demokratiju - COD Luna Bojan Bajić, direktor projekta Account Eldin Karić, koordinatorica Mreže iz udruženja InfoHouse Dženana Alađuz i iz CCD Kyodo Milica Dalagija. Kao predstavnici akademske zajednice sastanku su prisustvovali doc. dr. Eldan Mujanović i doc. dr. Darko Datzer s Fakulteta kriminalističkih nauka u Sarajevu. 

Predstavnici Vlade Federacije upoznali su predstavnike nevladinog sektora s Općim planom borbe protiv korupcije s posebnim akcentom na aktivnosti Vlade Federacije u pravcu usvajanja normativnih okvira u borbi protiv korupcije. 

Na sastanku su razmatrane mogućnosti da se kroz zakonska rješenja na odgovarajući način unaprijede mehanizmi borbe protiv korupcije. U tom smislu, bilo je riječi i o dva zakonska propisa koja je Vlada Federacije već uputila u zakonodavnu proceduru, odnosno o Zakonu o oduzimanju imovine stečene kaznenim djelom i prekršajem i Zakonu o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala. 

Usuglašeni su i stavovi koji se odnose na potrebu usvajanja odgovarajućeg zakonskog rješenja, a koje bi se odnosilo na zaštitu prijavitelja korupcije - "uzbunjivače", preciznije zakon kojim će se osigurati adekvatna zaštita svih osoba koje se odluče prijaviti korupciju u svojim radnim sredinama. Ovakvim zakonskim rješenjem bila bi zaokružena nastojanja Vlade Federacije da se kroz set zakona odgovori na rastući problem korupcije u našem društvu. 

Kako je dogovoreno da na izradi ovog propisa rade zajedno predstavnici Federalne vlade i nevladinih organizacija, određeno je da kandidat nevladinog sektora u budućoj radnoj grupi za izradu prednacrta zakona o zaštiti "uzbunjivača" bude Bojan Bajić. 

Predstavnici nevladinih organizacija dali su potporu naporima Vlade Federacije u provođenju aktivnosti iz Općeg plana borbe protiv korupcije. 

(Fena)