Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
Centar za civilno društvo Kyodo
13. Nov. 2012.
Sprovođenje projekta "Borba protiv korupcije u obrazovanju"

U organizaciji Centra za civilno društvo Kyodo i partnera, narednih dana razgovarat će se na temu "Borba protiv korupcije u obrazovanju".

Prva prezentacija i uručenje zahvalnica održat će u srijedu, u amfiteatru Medicinskog fakulteta u Sarajevu. U sklopu ovog događaja planirana je dodjela zahvalnice Univerzitetu u Sarajevu za suradnju na implementaciji projekta kao i upoznavanje, posebno brucoša, sa načinima identificiranja i mehanizmima borbe protiv korupcije. 

U sklopu projekta "Borba protiv korupcije u obrazovanju" Centar za civilno društvo Kyodo izvršio je detaljnu analizu postojećih statuta javnih univerziteta u BiH. Pripremljeno i niz preporuka kojima se predlaže buduća regulacija ispitnih procedura, a koje imaju za cilj zaštitu integriteta i studenata i profesora, smanjujući tako mogućnosti za pojavu korupcije. 

- Kroz ove treninge cilj nam je upoznati studente i profesore s predloženim mjerama za koje se nadamo da će biti prihvaćene i ugrađene u statute svih javnih univerziteta, saopćili su organizatori. 

Ovaj projekt financira se sredstvima Europske unije kroz program pretpristupne pomoći IPA 2008-2009. 

(Fena)